Kínában potenciális nemzetbiztonsági veszélynek tartják az iPhone-okat

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 14. 10:33

Helyzetmeghatározó és -rögzítő funkciója miatt lehetséges nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezte az amerikai Apple gyártotta iPhone mobilkészülékeket a kínai állami televízió, a CCTV hétvégi riportjában.

A televízió a készülékeken futó iOS 7-es operációs rendszernek a felhasználók mozgását követő és az adatokat rögzítő funkcióját nevezte meg a veszély forrásaként. A "gyakran látogatott helyek" beépített alkalmazás a tulajdonos helyzetét GPS-szel követve rögzíti azokat a helyeket, amelyeken gyakran megfordul a készülék gazdája, s azt is rögzíti, mikor és milyen gyakorisággal kerül sor a látogatásokra.
 

A CCTV idézte Ma Tinget, a Kínai Közbiztonsági Egyetem online biztonsági intézetének vezetőjét, aki szerint ez kifejezetten kényes adat, és 100 millió felhasználó esetén egyértelmű trendeket rajzol ki. Amennyiben ez a hatalmas adatmennyiség egy külső fél számára elérhetővé válik, az az egész ország helyzetére rálátást adhat, sőt, államtitkokat is felfedhet - hangoztatta a televíziónak Ma. A telefon akkor is rögzíti az adatokat, ha ez a funkció ki van kapcsolva - hangsúlyozta a szakértő.
 

Az alkalmazásról az Apple maga azt írja: az adatokat a készülékek saját felhasználásra rögzítik, és engedély nélkül nem juthatnak el az Apple-hez. Annak célja, hogy személyre szabott szolgáltatások nyújtását segítse, mint például az útvonalak tervezését - írja az Apple a funkciót ismertetve.
 

Az amerikai óriás nem először kerül a kínai média kritikájának középpontjába. A CCTV korábban a kínai vásárlókkal szembeni egyenlőtlen bánásmóddal vádolta a céget, amely az élesedő amerikai-kínai internetbiztonsági csatározás miatt is reflektorfényben áll.
 

A televízió riportjában idézte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos megfigyelési programjait leleplező Edward Snowdent, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az NSA lehallgatja a kínai vezetőket, s Washington az amerikai technológiai cégek segítségével szerez információkat.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50