Kegyetlen módszerekkel szoktatják le a fiatalokat az internetfüggőségről Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 24. 17:22

Fizikai erőszakot alkalmaznak és katonai kiképzőtábori körülmények között tartják a fiatalokat az internetfüggőségről leszoktató intézményekben Kínában - olvasható a Hszincsing Pao című lap összeállításában.

A testi fenyítés túlzásba vitele a csengcsoui Bocsiang iskolában a múlt héten egy 19 éves lány halálához vezetett. Az intézményben kezelt Kuo családnevű lány a beszámoló szerint nem kért engedélyt, mielőtt kiment a mosdóba, és a "gondozók" veréssel, rúgásokkal büntették meg. Kuo fejsérülést és agykárosodást szenvedett. A hatóságok bevonták az iskola engedélyét és nyomozást rendeltek el az ügyben, a lap szerint ugyanakkor az eset egy szélesebb körű problémára világít rá.
 

Az internetfüggőséget 2008 óta szellemi betegségként tartják nyilván Kínában, egyes becslések szerint a százmilliót közelíti a kóros internetfüggők száma. Mindenekelőtt fiatalokról, fiúkról van szó.
 

A függőségről való leszoktatásra külön intézmények jöttek létre az utóbbi években, számuk ismeretlen, de becslések szerint a több százat is elérheti. Ezekben az intézményekben 3-6 hónapos "kúrákkal" próbálják "meggyógyítani" a valóságérzetüket vesztett fiatalokat. A kezelés nem olcsó, egy 50 napos programért átlagosan 10 ezer jüant (360 ezer forintot) kérnek el.
 

A táborokban a lehető legnagyobb szigort alkalmazzák: a programban részt vevők számára tilos a külvilággal való bármiféle kapcsolattartás, korán kelnek, korán fekszenek, fizikai kiképzésen és pszichológiai tanácsadáson kell részt venniük, sokszor gyógyszeres kezelést is kapnak. A legkisebb szabálysértést is büntetik, többnyire testi fenyítéssel.
 

A Legal Evening News című kínai lap beszámolója szerint az utóbbi néhány évben ezekben az intézményekben hét fiatal halt meg fizikai erőszak miatt. A kínai egészségügyi minisztériumnak 2009-ben arra kell utasítania egy Santung tartománybeli leszoktató kórházat, hogy ne alkalmazzon elektrosokkos "kezelést" az internetfüggő fiatalokon, miután háromezer fiatalt ilyen módszerrel "gyógyítottak".
 

Az egyik intézmény vezetője egy, a Sundance amerikai független filmes fesztiválra is bekerült januárban készült dokumentumfilmben úgy fogalmaz: a szigor elengedhetetlen a fiatalok kordában tartására, hogy visszarántsák őket a valóságba, sokuknak ugyanis minden kapcsolata megszűnt a külvilággal.
 

A dokumentumfilmben megszólaló fiatalok "pokolnak" nevezik az intézményt. Azt ugyan elismerik, hogy heteken, hónapokon át folyamatosan játszottak videójátékokat, de tagadják, hogy internetfüggők lennének. A gyerekeiket az intézményekbe beadó szülők tisztában vannak a szigorral, de nem látnak más utat arra, hogy kigyógyítsák őket a függőségből.
 

Az internetfüggő fiatalok leszoktatása nemcsak Kínában probléma, az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban tavaly nyílt meg az első rehabilitációs központ.

Kulcsszavak: internetfüggőség Kína

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50