On-life: nagy sebességgel egy digitális világ felé

forrás: Prím Online, 2014. március 25. 09:10

2014 március 24-én a Szélessáv Közhasznú Alapítvány a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) együttműködésével, kormányzati, gazdasági és társadalmi szereplők részvételével „On-life: nagy sebességgel egy digitális világ felé” címmel szakmai konferenciát tartott Budapesten. A rendezvényen az európai digitális menetrend végrehajtását, az eddig elért hazai eredményeket, azok európai perspektíváit, és a további szélessávú infrastruktúra-fejlesztések lehetőségeit, feltételeit és ütemezését vitatták meg a résztvevők.

Bódi Gábor, az NHIT elnöke köszöntőjében elmondta: az európai digitális menetrend célkitűzése az infrastrukturális fejlesztéseket, valamint az innováció növelését helyezi fókuszba. A menetrend hazai célkitűzéseinek teljesítéséhez, és a gazdaság erőteljes növekedéséhez elengedhetetlen a kormányzati, a piaci és a civil szféra szereplőinek hatékony együttműködése, hogy a legmagasabb szakmai tudás mellett, a legjobb gyakorlatok mentén közösen hozzuk létre a jövő digitális Magyarországát.

Solymár Károly a Nemzeti Fejleszti Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: az európai digitális menetrend célkitűzései visszaköszönnek a magyar kormány Nemzeti Infokommunikációs Stratégiájában is. A kormány határozott törekvése, hogy minden háztartás a gyors internet hozzáférés lehetőségével rendelkezzen, és tagja lehessen a digitális társadalomnak, élvezhesse az elektronikus közigazgatási szolgáltatások teljeskörűségét. A digitális írástudatlanság felszámolását támogatja a kormány szélessáv-fejlesztési programja is, amelynek köszönhetően 2018-ra mindegy magyar háztartásban hozzáférhető lesz a legalább 30 mbit/sec-os sebességű hálózat.

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke kifejtette, hogy a Digitális Menetrend megvalósulására az ágazat és a civil szféra egyaránt nyitott. A felsőoktatást és a közösségi döntéshozatalt meg kell nyitnunk a viták és az érdekütközések számára. A kormány gazdaságélénkítési programjaiban helyre kell állítanunk a rövid távú, tűzoltásszerű lépések és az export-orientált, versenyképes, magas hozzáadott-értékű munkahelyek megteremtése közti egyensúlyt. A sikeres Magyarország előfeltétele a dialógus, a reális helyzetértékelés és a társadalmi viták, valamint egy világos, koherens gazdaságépítési stratégia megfogalmazása. Az elvárások a kormánnyal szemben reálisak, és az eddigi tapasztalatok alapján finomhangolt irányítási szerkezetben teljesíthetőek is.

Vasváriné Menyhárt Éva, a Szélessáv Közhasznú Alapítvány elnöke kiemelte: fontos figyelembe venni a „humán tényezőket” célzó intézkedéseket, programokat, összefogásokat is, amelyek a digitális készségek javítását, a digitális írástudatlanság csökkentését, az online környezet iránti bizalom, a közösség formálás növelését tűzték ki célul.

A konferencia egy, a digitális menterend egyéb területeit (intelligens közösségi rendszerek – smart city, digitális integráció-digitális írástudás stb.) feldolgozó és bemutató rendezvénysorozat első állomása volt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36