Kisebbségi nyelveket is felismerő megfigyelőrendszert fejlesztettek ki Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 22. 09:22

Minden korábbinál pontosabb, az etnikai kisebbségek nyelvét is felismerő hang- és üzenetfelismerő megfigyelőrendszert fejlesztettek ki Kínában - írja a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi napilap.

Az új rendszerrel telefonhívások, a világhálón küldött üzenetek, sőt képi elemeket tartalmazó kommunikációk is szűrhetővé válnak, gyors visszajelzést adva például egy lehetséges társadalmi zavargás szerveződéséről - írja az újság. A technológiát vezető kínai tudósok és akadémikusok fejlesztették ki, a kisebbségi nyelveket illető kifinomultságra azért volt szükség, mert egyes országrészekben, így például a társadalmi megmozdulások egyik gócpontjának számító Hszincsiang-Ujgur autonóm területen vagy az elmúlt évben az ottani szerzetesek gyakori önégetései miatt is a nemzetközi sajtó reflektorfényébe kerülő Tibetben nem a sztenderd kínait használják.
 

Az ezekre a területekre kihelyezett kormányzati tisztviselők és rendfenntartók gyakran nem beszélik a helyi nyelvjárást, illetve a kisebbségek nyelvét, vagyis nincsenek tisztában a lehetséges veszélyforrásokkal. Az új rendszer minden jelentősebb kisebbség nyelvét le tudja fordítani sztenderd kínaira, s abba több külföldi nyelvet, így a japánt és az arabot is belefoglalták - nyilatkozott a lapnak Ting Hsziao-csing, a fejlesztésben részt vevő Csinghua Egyetem professzor asszonya.
 

Gyakorlati példaként Ting a pekingi Tienanmen téren október végén elkövetett terrortámadást hozta fel. Az öt halálos áldozattal és több tucatnyi sebesülttel járó esetért Peking hszincsiangi szeparatistákat vádolt, akiknek a szervezkedését a most bemutatotthoz hasonló, az ottani nyelvet felismerő rendszer alkalmazásával talán előre jelezni lehetett volna - mondta Ting.
 

Az SCMP ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kifinomult megfigyelőrendszer kétélű fegyver is lehet: a zavargások előrejelzése mellett a kisebbségek elhallgattatásának módja és elnyomásának forrása is lehet. A fokozott figyelem a szólásszabadságot veszélyeztetheti, s az internetes kommunikációt is visszavetheti - írja a lap.

Kulcsszavak: jog cenzúra Kína

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Feltuningolva, hazai sztárokkal érkezik a Marsra magyar! második évada az RTL-re

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című óriási sikerrel futó dokukomédia második évada, május 19-től az RTL-en lesz látható. A Hajnal-Vasad Kft. feltuningolt mindennapjait újabb 7 epizódban ismerhetik meg a tévénézők.  

2024. május 10. 11:28

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36