Egyelőre nem lesz fordított adózás az informatikában

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 25. 09:21

A Nemzetgazdasági Minisztérium az informatikai ágazatban egyelőre nem látja indokoltnak a fordított adózás bevezetését, jóllehet a közösségi jog lehetőséget ad arra, hogy a tagállamok az áfacsalások visszaszorítása érdekében, indokoltság esetén ebben az ágazatban is alkalmazhassák.

A tárca keddi közleménye szerint a fordított adózást alapvetően az adott szektorbeli csalások visszaszorítására lehet alkalmazni, ennek megfelelően a fordított adózás bevezetését minden esetben alaposan mérlegelni kell.
 

A nemzetgazdasági tárca egyelőre nem rendelkezik arról  adatokkal, hogy az informatikai ágazatban olyan mértékű és típusú áfacsalás lenne, ami ezen adózási mechanizmus bevezetését indokolná. Ennek megfelelően a minisztérium nem dolgozik annak bevezetésén.
 

A tárca általánosságban a fordított adózás kiterjesztésével kapcsolatban kiemelte, hogy önmagában ez a jogintézmény nem csodafegyver, így indokoltság esetén is csak kellő körültekintéssel célszerű kiterjeszteni, olyan módszerek egyidejű kutatásával, amelyek hosszútávon is hatékony eszközt nyújtanak az áfacsalások elleni küzdelemben. (A fordított adózásnál az eladó nem számít fel áfát, a forgalmi adót a vevőnek kell megfizetnie.)

 

Kulcsszavak: adó

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Öt elnökségi tag mandátumáról döntött éves közgyűlésén az IVSZ

Az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége az idei, 2024. május 30-án tartott éves közgyűlésén öt elnökségi tag mandátumáról döntött, köztük a transzformációért felelős alelnöki tisztségről és a mikro, a kkv, a multi, valamint a nagyvállalati tagozatok elnökeiről. Négy elnökségi tag mandátumát meghosszabbították, míg a nagyvállalati tagozat új vezetőjének az újonnan belépő Magyar Posta Zrt. informatikai főigazgatóját, Leveleki Zsoltot választották meg.

2024. június 1. 15:24

Félnek a csalóktól: a magyar internetezők 15 százaléka elkerüli az online fizetést

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége tart attól, hogy online vásárlás során csalás áldozatává válik, 94 százalékuk védekezik is valamilyen módon a visszaélésekkel szemben. Ugyanakkor 15 százalék azok aránya, akik inkább kerülik az online fizetést, annyira félnek az adathalászattól. 

2024. június 1. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52