Robotkígyó segíti a mentést Japánban

Vértes Judit, 2011. március 14. 21:49

Mentő robotokat vetnek be Japán földrengéstől és cunamitól sújtott területein az eltűnt emberek keresésére. A Tohoku Egyetem Satoshi Tadoroko által vezetett csapata úton van Sendai felé, egy kígyószerű robottal, mely a romok közé bejutva keresi az embereket.

Az Active Scope kamera egy 8 méter hosszú radarszál, egy speciális szervomotor rendszerrel felszerelve, mely segítségével 7 centimétert tesz meg másodpercenként. A kamerát a 2007-ben összedőlt jacksonville-i Berkman Plaza parkolóházában használták, ahol a romok közé hatolva képeket készített a mentésben résztvevők segítésére.

Tadokoro és kollégái Texasban voltak, amikor a földrengés bekövetkezett, de a hír hallatán azonnal visszatértek hazájukba.

Eiji Koyanagi, a Chiba Institute of Technology’s Future Robotics kutatója kifejlesztett egy Quince nevű robotot, melyet katasztrófák utáni veszélyes területek felderítésére vethetnek be. A Quince kémiai, biológiai, radiológiai vagy nukleáris veszélyeket érzékel a nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető, veszélyes területekről. A roboton lévő kamera felvételt készít a mentéshez.