Instagram és Paths: induló vállalkozások az iPhone alkalmazások piacán

Vértes Judit, 2011. február 3. 17:29

Két viszonylag új cég jelent meg az iPhone alkalmazások piacán: az Instagram és a Paths. Mindkét cég a fényképmegosztás - amúgy meglehetősen zsúfolt -  piacán keres helyet magának, de már az is kérdés, hogy a két hasonló szolgáltatást nyújtó cég közül vajon melyik tud életben maradni.

Bár igaz, hogy mindkét cég az iPhone eszközökre írt fényképmegosztó lehetőséget kínál, de a szolgáltatások szerkezete különböző, ezért nem tekinthetők egyértelműen egymás riválisának. Az Instagram elsősorban művészi képek megosztására specializálódott, a vele készített képeknél különféle szűrőket is használhatunk, és segítségével képeink könnyedén megoszthatók Twitteren vagy Foursquare-en. A Path elsősorban saját fotók megosztására alkalmas, és 50 emberben maximálja azt, hogy kikkel is oszthatjuk meg élményeinket. A két szolgáltatás felhasználói ezért minden bizonnyal különbözőek.

Az Instagram alapítója Kevin Systrom, aki korábban a Google-nél dolgozott, a Path a Facbook-os Dave Morin és a Napster korábbi kreátora, Shawn Fanning vezetésével jött létre. A befektetők között megtalálható a  Facebook, a Google és Twitter több jelentős személyisége is, mint például Adam D’Angelo, Dustin Moskovitz, Chris Sacca.

A Path eddig 2 millió „pillanat” megosztását tette lehetővé, míg az Instagram 290.000 fényképet küld szét hetente.