200 évig megmaradhatnak kinyomtatott képeink

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 28. 20:40

A Wilhelm Imaging Research minősítése szerint a bekeretezett, üveg alatt tárolt színes képek tartóssága eléri a 95 évet, a fekete-fehér képeké pedig meghaladja a 200 évet.

A Wilhelm Imaging Research (WIR) által az elmúlt 25 év során kifejlesztett, széles körben elismert nyomattartóssági vizsgálati módszereket a fogyasztói és professzionális nyomtatók gyártói, illetve a világ vezető független, művészi- és tintasugaras fotópapír-beszállítói de facto ipari szabványnak tekintik. A vizsgálatok segítségével a különböző termékek könnyen áttekinthetők és összehasonlíthatók. Ezen felül a nyomattartósságot befolyásoló öt legfontosabb tényező – a tartós fényhatás a képek bemutatásakor, a sötét helyen történő tárolás és albumon belüli tárolás stabilitása, valamint a légköri ózonnal, a magas páratartalommal és a víz okozta károkkal szembeni ellenálló-képesség – is értékelhető.

A Canon most bejelentette WIR vizsgálata során az imagePROGRAF iPF8300 nagyformátumú nyomtató, a magas szintű képstabilitást biztosító LUCIA EX pigmentalapú tinták, valamint a Canon fotópapírok együttesen kiemelkedő nyomattartóssági minősítést értek el. A WIR laboratórium bekeretezett, üveg alatt tárolt képek tartósságára irányuló vizsgálatán a Canon imagePROGRAF iPF8300 nyomtatót, az iPF6350 és az iPF6300 nyomtatókban is használt LUCIA EX pigmentalapú tintákat, valamint a Canon fotópapírokat együttesen elemezték. A nyomattartósági minősítés szerint a színes képek tartóssága eléri a 95 évet, a fekete-fehér képeké pedig meghaladja a 200 évet. A WIR vizsgálataiból az is kiderül, hogy a Canon nyomatai rendkívül ellenállóak a magas páratartalom, az ózon és víz okozta károkkal szemben.