A mostaniaknál ezerszer gyorsabb szuperszámítógépet épít az nVidia

Milkovits Gábor, 2010. augusztus 12. 09:11

Az amerikai Védelmi Minisztérium kutatásokért felelős részlege (DARPA) 25 milliárd dollárért megbízta az nVidiát azzal, hogy olyan, grafikus csipekre épülő szuperszámítógépeket tervezzen, amelyek akár ezerszer gyorsabbak lehetnek a mostaniaknál.

Az egy jó ideje közbeszéd tárgya, hogy a GPU-k számítási kapacitását kihasználó rendszerek jóval nagyobb teljesítményre lehetnek képesek, mint a kizárólag a jó öreg CPU-kon alapuló szuperszámítógépek. A DARPA által indított kezdeményezés egyelőre abszolút kezdeti fázisában van, így semmilyen technikai részlet nem ismert, ráadásul az nVidia nyilvánvalóan nem egyedül fog majd dolgozni a projekten. A munkához már sikerült megnyerni a Cray, Oak Ridge National Laboratory kutatóintézetet és vagy fél tucat amerikai egyetem kutatórészlegét, de a jövőben nyilván mások is bekapcsolódnak majd. A projekt a tervek szerint négy évig fog tartani, habár csúszások persze előfordulhatnak.

Nem véletlen, hogy éppen a Védelmi Minisztérium támogat egy ilyen fejlesztést, bár a konkrét felhasználásai célok persze titkosak. Mindenesetre remélhető, hogy a fejlesztési eredmények előbb-utóbb átszivárognak a civil szférába is. Az nVidia számára mindenképpen igen fontos, hogy új területekre terjeszthesse ki tevékenységét, mivel az Intel és mások integrált CPU/GPU fejlesztései fenyegetik a különálló grafikus piac jövőjét a PC szegmensben.