Hozzáférést nyert az ARM csiptechnológiájához a Microsoft

Milkovits Gábor, 2010. július 26. 19:28

Az ARM egy olyan szerződést írt alá a Microsofttal, amelynek révén a szoftveróriás teljes körű architektúralicenchez jutott a processzorokat tervező cég termékeire vonatkozóan.

A megállapodás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Microsoft betekintést nyert az ARM csipek teljes körű utasításkészletébe, vagyis minden nemű műveletbe, amire a lapka képes, a memóriavezérléstől az alrendszerek működtetéséig. Ez pedig azzal a nyilvánvaló előnnyel jár, hogy a vállalat saját szoftvertermékeit úgy fejlesztheti, hogy azok optimálisan ki tudják használni az ARM architektúra lehetőségeit. Ez pedig igen fontos lehet annak fényében, hogy az okostelefonok, netbookok és mini tablet gépek túlnyomó részében ARM CPU üzemel, a Microsoft pedig most készül kiadni új, Windows Phone 7 okostelefonos operációs rendszerét.

Fontos szempont, hogy a Microsoft versenytársai a mobilszférában, így az Apple, a Google vagy a RIM, nem rendelkeznek ilyen teljes körű ARM architektúralicenccel, azaz a redmondiak, ha jól dolgoznak, előnybe kerülhetnek velük szemben. Az ARM-nak egyébként csak néhány fontosabb csipgyártóval, így a Qualcomm-mal, a Marvell-lel és az Infineon-nal van hasonló szerződése, míg a többieknek csupán az általa tervezett modellek gyártásához van engedélyük.