Misztikus halálesetek a Foxconnál

Genda Csongor Zoltán, 2010. május 17. 19:34

Csak ebben az esztendőben közel tíz Foxconn-alkalmazott kísérelt meg öngyilkosságot elkövetni, a legutóbbi alkalmazott most pénteken hozta meg végzetes döntését.

Pár héttel ezelőtt adtunk hírt arról, hogy újabb öngyilkosságra került sor a kétes munkaerkölcsi normákat követő tajvani elektronikai óriás kínai üzemeiben, most pedig ismét arról számolt be a helyi média, hogy a shenzeni gyártelep hálótermeinek a tetejéről vetette magát a mélybe egy elkeseredett dolgozó. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, hogy fényt derítsenek az alkalmazott halálának a körülményeire, de minden jel arra utal, hogy öngyilkosságot követett el a férfi. 2010-ben már ez a kilencedik eset, melyből hét tragikusan végződött.
A Foxconnt, mely vállalat többek között az Apple-nek és a Dell-nek készít alkatrészeket, már számtalanszor megvádolták a jogvédő szervezetek, hogy embertelen munkafeltételeket biztosít az alkalmazottaknak, akik a kíméletlen körülmények és az elviselhetetlen nyomás hatására a halálba menekülnek.