Több CPU, de kevesebb PC fogyott a második negyedévben

Milkovits Gábor, 2009. augusztus 9. 20:17

Az IDC piackutató adatai szerint a processzorgyártók több CPU-t értékesítettek a második negyedévben, mint a megelőző három hónapban, azonban ez nem mutatkozott meg a számítógépek eladásaiban.

Shane Rau elemző szerint a látszólagos ellentmondásnak az az oka, hogy a processzorok iránti keresletnövekedés mögött a számítógépgyártók készletfelhalmozása áll, amit elsősorban a sok új netbook-modell megjelenése váltott ki. Így aztán nem meglepő, hogy míg a teljes piac átlagosan 10 százalékkal növekedett, a netbook-okba való lapkák, elsősorban az Intel Atom verziók a többi terméknél jóval magasabb arányban fogytak. Az x86-os piac 79 százalékát uraló Intel 12, míg a 21 százalékon álló AMD 1,8 százalékkal szállított több CPU-t a mostani időszakban.

A számítógép-eladások eközben egyáltalán nem követték ezt a gyarapodást, a mini-laptopok kivételével továbbra is stagnálás volt tapasztalható az ágazatban. Ha pedig a tavalyi adatokkal hasonlítjuk össze a mostani mutatókat, akkor kiderül, hogy a június végén zárult negyedévben 15 százalékkal kevesebb PC-t értékesítettek világszerte, mint 2008 azonos időszakában.