Új AMD alaplapcsipek DirectX 10.1-es támogatással

Genda Csongor Zoltán, 2009. augusztus 5. 07:58

Az AMD bemutatta legújabb fejlesztését, a 785G névre keresztelt csipet, amely nem csupán DirectX 10.1-kompatibilis, hanem alkalmas a videóanyagok kódolására is.

Az új egységgel szerelt alaplapok már felbukkantak a gyártók kínálatában. A csipekben megtalálható az RV620, azaz ismertebb nevén Radeon HD 4200 grafikus mag is, amely már nem csupán a DirectX 10-est támogatja, mint elődje, hanem a technológia újabb változatát is.

A 785G alig valamivel gyorsabb, mint az előző modell, az AMD ugyanis a hangsúlyt az új technológiával való kompatibilitásra helyezte. Akik nem volnának elégedettek a beépített grafikus mag teljesítményével, azok dedikált kártyát is szerelhetnek az alaplapra, ha találnak azon megfelelő csatlakozót. A vállalat Unified Video dekódere most elérte a 2.0-s verziószámot, így a felhasználók akár lejátszás közben is javíthatnak a képminőségen, sőt tartalmakat is kódolhatnak annak segítségével. A csatlakozási lehetőségek palettája is meglehetősen széles, hiszen a csip támogatja a HDMI 1.3-at, a VGA-t, a DVI-I interfészt, valamint a DisplayPortot is.

Már tucatnyi a 785G egységgel szerelt alaplap jelent meg a  kereskedelmi forgalomban, ezek ára nem haladja meg a 100 eurót.