Agfa strapa-fényképező

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 30. 11:03

A nagy múltra visszatekintő cég ezúttal egy igen olcsó, mégis 10 méter mélységig vízálló, kültéri felhasználásra tervezett modellel áll elő.

Az Agfa jelentős részt vett ki a fényképezés történetéből, ám a digitális korszak beköszöntével valahogy háttérbe szorult igazi különlegességeket nélkülöző, piackövető modelljeivel. A vállalat most is egy olcsó készüléket mutatott be, mely mindössze 149 eurós áron hamarosan megjelenik a boltokban. Ezért az összegért egy tucatkinézettel semmiképpen nem vádolható, kissé retró külsejű fényképezőgépet kapunk. Az Agfa fénykorának motívumait is felvonultató gép azonban egyben színes is, a kor elvárásainak megfelelve, és nem csak a jól látható csavarok miatt bírja a keményebb igénybevételt. A vállalat úgy tervezte meg ezt a modellt, hogy egészen 10 méteres vízmélységig használható legyen, így egy átlagos strandolás során szinte lehetetlen tönkretenni.

A 2,4 inches kijelzővel ellátott, 131 grammot nyomó DC-600uw egy fix, kisfilmes értéken 35,6 mm-nek megfelelő látószöget adó optikát kapott. A zoom hiánya sokakat zavarhat, ám úgy is nézhetjük a dolgot, hogy a fix lencsék rajzolatának tisztaságával egyszerű fizikai okokból a legjobb zoomok sem vehetik fel a versenyt, ráadásul a ki-be járó optika szorulása, meghibásodása ez egyik leggyakoribb ok, ami miatt egy kompakt a szervizben köthet ki, ahol aztán a javítás számlája jó eséllyel a gép piaci értékéhez közelít. Azért digitális zoomra itt is van lehetőség 5x-ös mértékig, az automata élességállítás pedig makró módban 20 cm-re, normál módban 120 cm-re áll be. A gép egészére az egyszerűség jellemző, videofelvételei YouTube kompatibilisek, és saját akkuformátum helyett praktikus módon beéri két darab szabványos AA elemmel is.