3D műszerfal autókba

Genda Csongor Zoltán, 2009. február 3. 20:26

Német tudósok egy olyan autókba építhető információs panel fejlesztésébe kezdtek, amely 3D-ben jeleníti meg a legfontosabb adatokat.

Futurisztikus dizájnt kaphat a jövőben a gépkocsik belseje, hiszen a Fraunhofer Institut legújabb fejlesztése igazi űrhajós hangulatot idéz majd elő az utastérben. Az intézet munkatársai létrehoztak egy olyan műszerfalat, amelyet a felhasználók saját ízlésük szerint alakíthatnak. Az autótulajdonosok meghatározhatják, hogy a volán mögötti panel mely adatokat helyezze előtérbe, így például beállítható a rendszer úgy is, hogy a sebességmérő és a fordulatszámmérő kapjon nagyobb hangsúlyt, ebben az esetben a többi mutató kis méretben fog megjelenni a háttérben. Valódi innováció azonban, hogy a navigációs rendszer képei is kivetíthetőek a képernyőre, így az autóvezető 3D-ben figyelheti az utat. A térhatásért két kamera felel, melyek folyamatosan figyelik a sofőr szemeit, és valós időben változtatja a rendszer a megjelenített képek célszemélyhez viszonyított pozícióit, hogy így biztosítsa az állandó 3D-élményt.
A korszerű, háromdimenziós műszerfal első prototípusát a március elején megrendezésre kerülő Cebit-en mutatja be a Fraunhofer Intézet.