32 GB-os RAM modulok a közeljövő gépeiben

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 30. 20:05

A Samsung elkészült legújabb fejlesztésével, a világ első 4GB-es DDR3 DRAM PC chipjével, melynek köszönhetően az asztali és hordozható gépekben megjelenhetnek az akár 32 GB-os DIMM modulok.

A ma forgalmazott új gépek esetében az 1-4 GB a jellemző memóriaméret. A 4 GB-ot kezelő alaplapok még néhány éve is újdonságnak számítottak, így ma még szinte elképzelhetetlen ennek a kapacitásnak a megsokszorozása. A nagyobb RAM kapacitás mögött sokszor 2-4 modul áll, és ezeken is számtalan chip található, ezekből áll össze a mai csúcsnak tekintett 8 GB.

A Samsung a trükközések helyett az ilyen rendszerek alapchipjeinek kapacitását tornázta fel, így a cég könnyedén képes lesz egyetlen modulon 32 GB fedélzeti memóriát kínálni.

A hír valószínűleg hideg rémülettel tölti el az alaplap és alaplapi lapkagyártókat, hiszen a legújabb termékek esetében reklámoznak 8GB-os kapacitást, és itt is inkább a RAM bővítőhelyek szabványos 2-ről 4-re történő megemelése áll. Fel kell tehát kötniük a nadrágot, ha a felhasználó csak 1-2 bővítőhelyet szeretne a mostani megoldásokkal szemben, ám azok mindegyikébe egy-egy 32 GB-os RAM-ot csúsztatna. A DDR3 chipek valóban gyorsabbak korábbi társaiknál, de a gyakorlott felhasználók jól tudják, hogy a hétköznapokban ebből szinte semmit sem érezni, így jó hír, hogy a Samsung a fogyasztásra is gondolt.

A 2000-es évek első felének sebességmániája, amikor az Intel Pentium márkanévvel kisebb szobák felfűtésére is alkalmas miniatűr hősugárzókat bocsátott forgalomba, már lejárt. A fogyasztás növekedése már nem csak akkor nem tolerálható, ha nagyobb mértékű a sebességnövekedésnél, de akkor sem, ha azzal párban jár, vagy éppen kisebb. A Samsung új 50 nanométeres eljárással készülő DDR3 chipjei éppen ezért minden pozitív tulajdonságuk mellett még nem kevesebb, mint 40 százalékkal kevesebbet is fogyasztanak, mint jelenleg kapható vetélytársaik.