Távirányító a légkondihoz

Kiss Ádám Zoltán, 2009. január 13. 10:00

Miután a sok hűtésigényes egység megóvására egy légkondit építettünk a gépből, jogos lesz az igény, hogy lássuk (ne csak halljuk), mi is történik odabent, és ne csak lássuk, hanem irányítsuk is. Ebben segít egy parancsnoki távirányító a Zalmantól.

A Zalman ZM-MFC2 ventilátor fordulatszabályozó egy igazi vezérlőpult, a hozzávaló összes szükséges kellékkel. Színes, villog és mindent megmutat, amit pedig megmutat, azt persze lehet állítgatni is. Valós időben kijelzi a PC aktuális teljesítmény felvételét Wattban is egy színes grafikonon. Négy szenzor méri a házban levő mikroklíma hőmérsékletét, felügyelhetjük, hogy nehogy megfázzon vagy megsüljön valamely alkatrészünk. Négy ventilátor fordulatszámát is figyelemmel kísérhetjük, sőt az egyes fordulatszámokat precízen be is tudjuk állítani. Figyelmeztet, ha valamelyik ventilátorunk megunná a pörgést, a működő ventilátorokat kis forgó ikonokkal jelzi. Ha valakinek nem lenne négy ventilátora, a használaton kívüli csatornákat letilthatja.
 
A csomag
 
A Zalman fordulat szabályzó egy használaton kívüli 5,25”-os helyre építhető be a csomagolásban található kiegészítők segítségével. A vezérlő mellé kapunk egy áram- és feszültségszint érzékelőt, melyet a hozzá való hosszabbítóval, a számítógép ház hátuljára szerelhető csatlakozón keresztül kapcsolhatunk a szabályzóhoz. Ehhez egy üres PCI nyílás szükséges a ház hátoldalán. Kapunk még négy hőmérséklet szenzort, kábeleket a négy ventilátorhoz (3 tűs 1EA, 4 tűs 1EA, Y alakú 1EA és C3 kábelt).
 
Az érzékelők mérési tartományai

 
A teljesítmény felvételt 30 és 800 W között képes mérni, a grafikus kijelző 4 fokozatban jelzi a szinteket. A ventilátorok fordulatszámát 60 és 5940 rpm között érzékeli. A hőmérséklet –9 és +99 °C között tudja mérni, azért a –9 fokban működő gépezetre kíváncsi lennék.
 
A kijelző
 
A színes kijelzőn szinte minden megtalálható, de nézzük őket szép sorrendben.
 
1. A grafikus teljesítmény felvételt mutató színes csík, ami négy lépésben mutatja a pillanatnyi fogyasztást.
2. Számokkal, Wattban is kiírja, mekkora a rendszerünk aktuális teljesítmény igénye.
3. A mozgó, forgó propeller ikonok.
4. Az ikonok számozása, hogy tudjuk, melyik szenzorról is van szó.
5. A fordulatszám jelző, mely 10 rpm-es lépésben írja ki, mekkora az adott ventilátor pörgési sebessége.
6. A hőmérséklet érzékelők által mért hőmérséklet.
7. A szabályzógomb maga, ezzel a gombbal navigálhatunk a menüben, és 60 rpm-es lépésekben változtathatjuk a ventilátorok fordulatszámát.
8. A Mode gombbal elmenthetjük a beállításunkat és lépkedhetünk a ventilátorok között.
 
A hátlap

 
Ide kerülnek bekötésre az egyes a szenzorok, az csatlakozók teljesen egyértelműek, összekeverni sem lehet őket.
 
1. Az 1 – 3-as csatlakozók a szokásos, három tűs ventilátorok számára, a 4-es csatlakozó pedig a négy tűs csatlakozójú PWM ventilátor helye.
2. A négy hőmérséklet mérő jön ide.
3. Az áram- és feszültség mérő ezen a csatlakozón keresztül küldi a mért értékeket.
4. A tápcsatlakozó.