Világelső zéró wattos számítógépes monitor

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 13. 19:22

A Fujitsu Siemens bemutatta a világ első olyan LCD monitorát, amely készenléti állapotban nem fogyaszt elektromos áramot.

A legtöbb monitornak szüksége van valamilyen minimális energia-felvételre a készenléthez is, a Fujitsu Siemens új monitorának azonban egyáltalán nincs. A SCENICVIEW Premium Line ECO termékcsalád tagjai országos, vagy pláne összeurópai szinten igen jelentős mennyiségű energiát takaríthatnak meg. Egyetlen monitorral nagyjából 1800 forintnak megfelelő összeg spórolható meg éves szinten, az ilyen jellegű méréseket végző német állami intézet szerint azonban az egész kontinensre vetítve a fogyasztáscsökkenés elérné a 35 terawattot, azaz 35 000 000 000 000 (35 billió) wattot egy évben. A dolog jelentőségére rávilágít, hogy az EU „Stand-by Initiative” (kb. „készenléti kezdeményezés”) programjának keretében elvégzett felmérés szerint az Uniós országok háztartási és irodai áramfogyasztásának mintegy 10 százalékát a készenléti állapotban lévő eszközök, elsősorban számítógépek adják.

Az új Fujitsu Siemens monitorok további energiatakarékos extrája a ’DisplayView AutoBright’ technológia, amely a külső fényviszonyokhoz igazítja a képernyő fényerejét, átlagosan további 30 százalék áramot spórolva meg. A SCENICVIEW ECO család egyelőre kettő, egy 20 és egy 22 colos modellből áll, szeptembertől azonban egy 24 és egy 26 colos termék is forgalomba kerül majd. A 20” készülék induló ára 419 euró.