Új zeneértékesítési modellt tervez az Apple

Milkovits Gábor, 2008. március 20. 11:02

A Financial Times (FT) szerint az Apple tárgyalásokat folytat a nagy lemezkiadókkal egy olyan üzleti modell bevezetéséről, amelynek keretében az iPod- és iPhone-felhasználók meghatározott összegért korlátlan zeneletöltéshez jutnának.

A terv igen hasonlít a Nokia idénre tervezett „Comes with music” ötletére. Ez utóbbit a finn mobilgyártó a Universal Music-kal közösen kínálja majd és az a lényege, hogy némi felár ellenében az arra alkalmas Nokia telefont vásárlók egy évig korlátlan mennyiségben tölthetnek le a kiadó zenei katalógusából. Egy nemrég végzett felmérés szerint az emberek többsége akár 100 dollárral többet fizetne egy hordozható zenelejátszóért, ha a készülék élettartamáig korlátlan letöltésekhez jutna, vagy pedig hajlandó lenne leszurkolni havi 7-8 dollár előfizetést ugyanezért. A FT hírforrása szerint az iPod lejátszókra az előbbi, míg az amúgy is előfizetéses iPhone-ra az utóbbi megoldást alkalmaznák.

Az Apple természetesen ezúttal sem kommentált semmilyen a sajtóban megjelent találgatást. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a konstrukció jót tenne mind a gondokkal küzdő zeneiparnak, mind pedig az Apple-nek, akár a készülékeladásokról, akár pedig az iTunes zeneáruház forgalmáról legyen szó.