Április 5-én átadják az EDR budapesti hálózatát

Kovács Attila, 2006. március 29. 18:20
A hazai készenléti szolgálatok EDR (Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer) projektjének állásáról adott ma tájékoztatást a fejlesztést végző/irányító Pro-M cég vezérigazgatója, Kozma Béla, és műszaki igazgatója, Mihályi Gábor.
Ezek szerint a terveknek megfelelően határidőre, április 5-re átadják az összesen 34 bázisállomást magába foglaló budapesti hálózatot, már működő 27 bázisállomással. Az összesen 225 bázisállomással, 94%-os lefedettséget elérő országos EDR-hálózat, illetve Tetra szolgáltatás átadásának határideje 2007. január 31.

További információk: A fővárosi átadást követően az év folyamán az átadások négy megyénként fognak egyidejűleg megtörténni; a rendszer tízszintű prioritáskezelésre képes; a Pro-M at átadásokat követően oktatással, 24-órás call center szolgáltatással és hálózat-ügyelettel áll a felhasználók rendelkezésére, illetve ügyfélszolgálati irodát is működtet; a készülékek között vannak olyanok is, amelyek egy SIM-kártya alkalmazásával pont-pont közötti titkosítást képesek megvalósítani; az információvesztést kizáró EDR rendszer rendelkezésre állása 99,9 százalékos; a fejlesztés eredményeként az EDR készülékek a budapesti metró vonalain is működtethetők; a rendszert több készenléti szervezet is használhatja egyidejűleg; a technológiai kialakítás olyan, hogy más ország készenléti szolgálataival megvalósítható az együttműködés; a közvetlen készülékek közötti üzemmóddal (DMO) max. 3 km-es távolság hidalható át; 160 karakteres rövid üzenetek (SDS) is küldhetők; a státusüzenet max. 100 előre definiált állapotot jelezhet; az EADS gyártmányú, kézi mobilkészülékek között automatikus helymeghatározási rendszer (AVL) képességeivel rendelkezők is találhatók¸ a mobilkészülékek üzemmódjai: hálózati, közvetlen, sziget (csak egy adott üzemelő bázisállomás körzetében elérhető), gateway, átjátszó mód.