Az Űrkutatási Tudományos Tanács 100. ülése

forrás Prim Online, 2006. február 13. 16:40
2006. február 13-án, hétfőn sajtótájékoztató keretében kezdődött az Űrkutatási Tudományos Tanács (ŰTT) 100. ünnepélyes ülése.
Egy kormányrendelet szerint a Magyar Űrkutatási Iroda 2006. január 1-jétől az Informatikai és Hírközlési Minisztérium főosztályaként működik tovább. Az átalakulás nem okoz zavart a MŰI működésében, az iroda szakmai téren és a nemzetközi kapcsolatokban továbbra is megőrzi önállóságát.

Az informatikai miniszter kezdeményezte az Európai Űrügynökséghez (ESA) történő csatlakozásunkat előkészítő tárgyalások megkezdését. Jean-Jacques Dordain főigazgató a kérést a soron következő (márciusi) ülésén az ESA Tanács elé terjeszti. Jelenleg Magyarország az ESA európai együttműködő állama (Csehországgal együtt, Románia és Lengyelország csatlakozása folyamatban van). A 2003-ban kötött, erről szóló egyezmény 2008-ban jár le, a cél az, hogy Magyarország ezután az ESA teljes jogú tagja legyen - elsőként az EU-10 közül.

Az ESA pályázatot hirdet a Nemzetközi Űrállomáson megvalósuló kísérletekre SURE címmel. Minthogy a program finanszírozása az EU 6. Keretprogramjának terhére történik, abban nemcsak a jelenlegi ESA-tagállamok, hanem az új EU-10 és tagjelöltek kutatói, illetve kis- és középvállalkozásai is lehetőséget kapnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén folyó tudományos programba való bekapcsolódásra. A pályázatok benyújtásának határideje 2006. április 15. A pályázati felhívás a MŰI honlapján (www.hso.hu) olvasható, Az ESA a SURE programjáról az EU-10 valamennyi tagállamában információs napot tart, melyre Magyarországon február 14-én kerül sor, az érdeklődők még jelentkezhetnek. - ESA-csatlakozásunk előkészítése érdekében fontos lenne, hogy Magyarországról minél több kutatóintézet és cég sikerrel pályázzon!