Motorola: szóbeli utasításokkal vezérelt tv-készülék

Milkovits Gábor, 2004. május 1. 10:02
A Motorola az Agile TV-vel közösen olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek révén a kábeltévé-előfizetők szóbeli utasításokkal irányíthatják tv-készüléküket.

A hangfelismerő technológia segítségével a nézők a távirányítóba beépített mikrofonon keresztül bemondott utasítások segítségével szörfölhetnek a csatornák között, témakörök, műsorok, vagy akár színészek szerint keresgélve, illetve aktiválhatnak különféle extra szolgáltatásokat is. A Motorola DCT 2000-es kábeldoboz az Agile TV szoftverének felhasználásával és egy kis vevőkészülékkel kiegészítve nyújtja a fent említett szolgáltatást. A kábeldobozok egyre inkább magukra irányítják a technológiai cégek figyelmét, mivel segítségükkel a tv készülékek kétirányú, interaktív szerkezetekké alakíthatók. Több gyártó tervezi olyan csipek beépítését a készülékekbe, amelyek révén online tartalmakat lehet majd kábelen, vagy műholdon keresztül eljuttatni a nézőkhöz: az IBM például Power PC processzorait szeretné a kábeldobozok funkcióival kiegészíteni. Az Agile TV elmondása szerint a hangfelismerő eljárást 15 hónapon keresztül tesztelték a USA Media kábeltelevíziós társaság előfizetőinek körében, akiknél a technológia rendkívül nagy sikert aratott. Az alkalmazás komoly új bevételi lehetőséget teremthet a kábeltársaságok és a velük együttműködő technológiai cégek számára.

A hangvezérelt termék a gyártók állítása szerint több mint 100.000 kifejezés felismerésére képes, és az angol mellett más nyelveken is hozzáférhető.