Hongkongi Elektronikai Vásár magyar részvétellel

forrás Prim Online, 2003. október 17. 11:36

2003. október 13-16. között ismét megrendezésre került a Hong Kong Trade Development Council szervezésében a Hongkongi Elektronikai Vásár, amelyre a budapesti TDC képviselet szakmai segítségével 16 magyar cégképviselő utazott ki.
Az érdeklődés idén a kiállítók és a látogatók részéről még nagyobb volt, a vásáron mintegy 1800 nemzetközi kiállító jelent meg termékeivel 20 országból, 14 000 négyzetméteren.

A megnyitón Allan Wong, a TDC Elektronikai Bizottságának elnöke a világgazdaság fellendülését, az amerikai piac stabilizálódását és az európai valuták értékállóságának növelését jelölte meg célként a hongkongi export további növelése érdekében.

Magyarország és Hongkong kereskedelmi kapcsolataiban e téren a telekommunikációs eszközöké a vezető szerep, 2003 első fél évében 101 millió USD értékben importáltunk Hongkongból telekommunikációs cikkeket. (Ez 252,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest.) Második helyen az elektronikai alkatrészek, félvezetők, kábelek, vezetékek szerepelnek 81 millió USD értékben, amit a számítógép, videó és egyéb szórakoztatóelektronikai cikk behozatala követ 5 millió USD értékkel. Az elektronikai termékek a Magyarországra irányuló hongkongi export 75,4% -át teszik ki.

Az idei elektronikai vásár több mint 50 000 látogatója megismerhette a legújabb audiovizuális termékeket, személyi elektronikai berendezéseket és alkatrészeket, elektronikus játékokat, számítógépeket. A márkázott termékek gyártói és kiállítói a „HALL OF FAME " elnevezésű külön épületben kaptak helyet. Hongkongból a Changhong, Nakamichi, Midea, Konka és a Shinco, Kínából a Kisense, Huanyu és a Singfun, valamint Thaiföldről a Dbtel, Kinyo, Chiayo és a Shin Chin képviseltette magát.

A kiállítás ideje alatt a következő kísérőrendezvények megrendezésére került sor: nemzetközi elektronikai konferencia, mely fő témái „A legmodernebb fejlesztések és technológiák" és „Az elektronikai termékek alkalmazása az üzleti életben" volt. A CEPA (Closer Economic Partnership Agreement) konferencián a hongkongi kereskedelemfejlesztés további lehetőségeiről tárgyaltak a kormányzati és a világcégek képviselői. A kiállítói fórum keretében az újdonságokat működés közben is megtekinthették az érdeklődők.

Az iparág, a kiállítók és az üzletemberek a SARS-járvány után a piac, az értékesítés és az ázsiai gazdaság fellendülését várják – ami egyesek szerint a vásárral már el is kezdődött.