IHM: informatikai k+f-re 4,7 milliárd forint

Takács Zsolt, 2003. augusztus 22. 10:20
[smallimage 1 left] Az informatikával összefüggő kutatás és fejlesztés támogatására egy év alatt több mint 4,7 milliárd forint értékben kötelezte el magát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - mondta Kovács Kálmán, a tárca vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Hozzátette: ez az összeg a tárca teljes költségvetésén belül 10 százalékos részarányt képvisel, ami jól jelzi a minisztérium elkötelezettségét az innováció iránt.

"A remények szerint az elkövetkező évben legalább szinten marad az informatikai k+f támogatottsága" - mondta Kovács Kálmán.

Kifejtette, hogy a szaktárca munkájának tavaly szeptemberi érdemi beindulása óta a különböző tudományos szervezetekkel kötött együttműködési megállapodások alapján 2,5 milliárd forintról, a minisztérium k+f pályázatai révén 1,4 milliárd forintról, az űrkutatás támogatásával pedig 450 millió forintról született döntés.

Az egy év alatt informatikai k+f-re juttatott összegbe számít az a már elkülönített 400 millió forint is, amelyre augusztus 28-tól lehet pályázni.

Bakonyi Péter, a tárca helyettes államtitkára hozzátette, hogy a szeptember 30-i leadási határidejű tenderen innovatív technológiák fejlesztésére lehet támogatásokat igényelni.

Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára szólt arról, hogy az Európai Unió a k+f-en belül leghangsúlyosabban az információs technológiákhoz kötődő fejlesztéseket támogatja.

"Az unió hatodik keretprogramjának 17 milliárd eurós pénzügyi keretéből 32 százalékkal részesednek az információs fejlesztések" - tette hozzá a főtitkár.