Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

forrás: Prím Online, 2020. március 25. 10:43

Az ország összes iskolájában múlt hétfőn digitális oktatás kezdődött. Ez azt jelenti, hogy a gyerekeknek és a tanároknak sok esetben kapkodva, pár óra alatt kell megismerkedniük rengeteg platformmal, letölteni mindeddig ismeretlen programokat, felkészülten állniuk a virtuális világ kihívásai elé. Ez sokszor nem könnyű, főleg hogy a szülők nem tudják ezekben a napokban teljes figyelmükkel a gyerekek internetes tevékenységén tartani a szemüket, hiszen esetleg maguk is ugyanezekkel a kihívásokkal küzdenek a home office munkavégzés kapcsán. Az ESET szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni ilyenkor, és hogy levegyék a terhek egy részét a szülőkről, most 3 hónapos ingyenes próbaverziót biztosítanak az ESET Internet Security biztonsági megoldásból minden diáknak és tanárnak.

Egy tanároknak szóló csoportban pár napja szavazás indult arról, hogy ki milyen online eszközöket használ: pillanatok alatt 65 különböző gyűlt össze. Nem csoda, ha egy digitális térben eddig nem otthonosan mozgó tanár azonnal elveszettnek érzi magát látva a bőséges kínálatot. És ilyenkor jön a kapkodás. A szülő-gyerek oldalon ugyanez tapasztalható: Google Forms, Classroom, Quizlet, Redmenta, Zoom – csak kapkodják a fejüket, hogy hány platformon kell regisztrálni pár napon belül. Ráadásul nincs minden gyereknek külön számítógépe, ezért sokszor a család közös gépén, akár a szülő munkahelyi eszközén jelentkezik be az oktatási programokba. Minél több eszköz, minél több platform, annál bonyolultabb a védekezés a különböző kártevők ellen.

 

A gyerekek jól eligazodnak az online lehetőségek között, megtalálják a keresők segítségével a válaszokat a kérdéseikre, rengeteg online játékkal játszanak, e-maileznek, chatelnek, Vibereznek. Azonban most számukra új alkalmazásokat, platformokat kell elkezdeniük használni.  Így fontos, hogy felelősséggel tudják ezeket kezelni, és tisztában legyenek azzal, hogy mi az, amit megnézhetnek, használhatnak az interneten. Magabiztosan mozognak az online térben, viszont a kíváncsiságuk és a felelősségtudatuk hiánya könnyen veszélybe sodorhatják őket. 

 

 

Az ESET szakemberei egy lista mentén próbálnak a szülőknek segíteni, hogy miket érdemes átnézni még a mostani felfokozott tempó esetén is ahhoz, hogy a család biztonságban legyen.