Importtilalommal startol az új iPhone?

Farkas Norman, 2012. szeptember 11. 10:59

A HTC gondolt egyet, s beperelte az Apple-t, amiért az jogtalanul használta fel két LTE szabadalmát az új iPadben és a szintén 4G-képesnek ígérkező iPhone 5 készülékben is.

A 4G adatátviteli technológiát használó készülékek bevezetésében úttörő szerepet töltött be a HTC, így nem csoda, hogy olyan szabadalmakkal rendelkezik, melyek használata mindenképp szükséges az efféle kütyük megalkotásához.

A tajvani gyártó szerint az Apple két levédett megoldását is jogtalanul használta az Új iPadben, s az ugyancsak LTE-képes iPhone 5-ben is, mely hivatalosan csak holnap fog bemutatkozni.

Az amerikai gyártó azzal védekezett az ITC kereskedelmi felügyelet bírója, Thomas Pender előtt, hogy a HTC anno csakis azért tett szert a szabadalmakra, hogy azokat később a konkurensei ellen felhasználhassa. A bíróra nem volt nagy hatással az Apple kissé gyerekes érvelése, s elmondta, hogy a HTC szabadalmai igenis érvényesnek tűnnek számára, továbbá teljesen mindegy, hogy milyen céllal vásárolta őket a gyártó.

Ha az ítélet szerint az Apple valóban törvénysértést követett el, akkor elképzelhető, hogy a holnap bemutatkozó iPhone 5 már a szeptember 21-re esedékes premierjekor importtilalom alatt lesz. A HTC egyébként úgy nyilatkozott, hogy a szabadalmak megvásárlásával csak az amerikai versenyképességét és önmaga, illetve a felhasználói védelmét kívánta megalapozni.

Mindent összevetve az Apple-t igen nagy veszteség érheti, ha már a startnál véget ér az iPhone 5 amerikai pályafutása, de ugyanez elmondható azokról a felhasználókról is, akik már nagyon régóta várják a készülék megjelenését. A nemrég kihirdetett Apple győzelem eredményeként közel sem károsultak ennyire a Samsung felhasználói, hiszen a dél-koreai vállalatnak csak néhány korábban kiadott okostelefonjára hatott ki az eset - bár a kirótt egymilliárd dolláros bírság nem volt piskóta.

A HTC viszont most megmutathatja az amerikai "permesternek", hogy milyen is az, amikor a bíróságon nyernek meg egy olyan csatát, amit a piacon kellene lejátszani. Reméljük, hogy esetleges győzelmük után a tajvaniak nem kapnak vérszemet, az Apple pedig kevesebbet fog a bíróságra járni - még ha az innováció jegyében teszi is azt.

 

 

[Forrás: The Inquirer]

Kulcsszavak: iPad iPhone ITC USA Apple HTC per

Hírek a GSM világából ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ennek a mobilnak van a legjobb kamerája a DXOMARK szerint

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 09:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36