A DrótPostaGalamb a szárnypróbálgatások után

Ingyenes levelezés - Internet-előfizetés nélkül!

1999. január 27. 20:23
Az év elején már bemutattuk a DPG levelezőrendszer szárnypróbálgatásait, és most ismét felkerestük a "galambdúcot", hogy szemügyre vegyük a sokat korszerűsödött rendszert, megkérdezzük az alkotóktól, hogyan telt az első év, milyen újdonságokra számíthatnak a rendszer régi és új rajongói. Néhány szó a DrótPostaGalambról azoknak, akik még nem ismerik a szolgáltatást.

A DrótPostaGalamb egy ingyenes, magyar nyelvű elektronikus levelezőrendszer. A program minden Windows alapú gépen (Windows 3.1/95/98/NT) futtatható, letölthető az Internetről, vagy akár Internet nélkül is használható, modemmel. Kérésre a fejlesztők postán elküldik a kért verziót. A program telepítése igen egyszerű, csak el kell indítani, a többit már maga meséli el (azt azért elvárja, hogy gépünk modemmel rendelkezzen). Ha kész a telepítés, bejelentkezik a központba, s hamarosan elénk tárul egy kis ház, ahol be kell költöznünk egy üres lakásba, mert ugyebár lakás nélkül hogyan is lehetne postacímünk... A beköltözés igen egyszerű, egy kopogás az ajtón, és máris választhatunk saját drótpostacímet. Ezt a többi lakással is megtehetjük, így kaphat e-mail címet a család vagy a munkahely többi tagja. Ezután egy kérdőívet kell kitölteni. Ez teszi lehetővé, hogy működjön a rendszer, akár úgy is mondhatnánk, a levelezésnek (mindössze) ennyi az ára. Ezután már csak a Galambra kell kattintani, és elindul a regisztráció. Ha közben bármikor kérdésünk van, bátran fordulhatunk a szundikáló Segédhez, aki válaszok tömegével vár minket (kis szerencsével valamelyik talán éppen az, amelyre szükségünk van). A lakásba belépve az íróasztal képernyője tárul elénk; elég egyszerű rájönni, mi mit is jelenthet (a szemüveggel olvasni lehet, a lúdtollal írni, a Sherlock Holmes Galamb pedig keresgélésre szolgál). Az alsó sorban a leveleket tároló fiókok láthatók, feliratuk és számuk tetszés szerint választható. Ha valamiről nem tudjuk, mi a csuda lehet, csak rá kell mutatni az egérrel, és a megjelenő felirat útbaigazít. A fejlesztők célja láthatóan az volt, hogy ne kelljen hosszú leírásokat olvasni a program használatához. A kuka melletti faliújság lehetővé teszi, hogy a ház többi lakója is olvashassa azokat a leveleket, amelyeket nekünk címeztek ugyan, de például az egész családnak szólnak (különben a lakások szigorúan magánlakások, belépni csak lakáskulccsal lehet, így a lakók nem látják egymás leveleit).

A levélírás képernyője már elárul valamit abból, mitől is ingyenes ez a szolgáltatás.

A legfelső csíkban egy reklám jelenik meg, amit a program időnként cserél. A reklámcsíkra kattintva a program további információkat mutat a kínált áruról, és a hirdetésre válaszolni is lehet. Például elő lehet fizetni az Internet Kalauzra (ami azért más, mint mondjuk a www.prim-online.com-on meglévő hasonló lehetőség, mert oda csak az Internet-hozzáféréssel rendelkezők jutnak el, ide viszont - mint fentebb már hangsúlyoztuk - az Internet-kapcsolattal nem rendelkezők is), de úgyszintén sok érdekeset tudhatunk meg más hirdetőkről, így például a MatávNet szolgáltatásairól. Hát ez a titok nyitja, itt van elrejtve a finanszírozás kulcsa: a hirdetők fizetnek azért, hogy képernyőnkön megjelenhessenek - ma már 30 000 háztartásban.

A program az ingyenes levelezés mellett tartogat néhány meglepetést. Az Infónéni szolgálatnál kérhetjük, hogy naponta megkapjuk a tőzsdei záróárfolyamokat vagy a budapesti színház- és moziműsort - drótpostán. Feliratkozhatunk érdekes "csevegőcsatornákra" is, ahol társalogni lehet a StarWarsról vagy zenei témákról, de van lehetőség partnerkeresésre és angol nyelvű gyakorló levelezésre is. Különösen izgalmas a Dió, ahol logikai fejtörőket lehet megoldani, pihenésként pedig ott a humorcsatorna. A csatornák száma naponta nő, így mindenki kiválaszthatja a számára legérdekesebbet.

A szolgáltatás egyelőre csak egy budapesti szám hívásával érhető el (ezt a program automatikusan beállítja), de megállapodás készül a Matávval, hogy bárhonnan helyi hívással is használható legyen a Galamb. A telefonhívás ideje igen rövid, hisz a levelek elküldése és beolvasása után a program azonnal megszakítja a kapcsolatot, így teljesen kizárt a "vonalon ragadás" lehetősége. Jelenleg a program 1.4-es verziója a legújabb, de már készül a 2.0-s, amely a titkosított levelezést is lehetővé teszi majd az S/MIME szabvány alapján. Ez lesz az első olyan - komolyabb szakértelmet nem igénylő, magyar nyelvű - levelezőrendszer, melynek használata során biztosak lehetünk, hogy leveleinket csak mi olvashatjuk el, és más nem tud a nevünkben írni.

A program a http://www.drotposta.hu/ címről tölthető le, de azokban az informatikai lapokban, amelyek CD-melléklettel jelennek meg, ugyancsak szerepelhet a CD-n. Persze rendelésre postán is elküldik, csak fel kell hívni a 224-5545-ös telefonszámon a Drótposta Kft.-t, ahol további kérdéseinkre is választ kaphatunk.

Kulcsszavak: DPG Freemail

Az európai kontinens lehet a vesztese a technológiai megszorításoknak

A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán. A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a Huawei Technologies-t. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban. 

2019. február 19. 17:35

A Panasonic új hangprojektorai bármilyen televízióhoz és beltérhez tökéletesen illeszkednek

A Panasonic bemutatja az SC-HTB900, SC-HTB700 és SC-HTB510 hangprojektorjait, amelyek az eddigi legkifinomultabb mozi- és zeneélményt adják a házimozirendszerekhez. A HTB900 és a HTB700 a Dolby Atmos és DTS:X technológiákat is támogatják, a legmodernebb területalapú audioformátumokat, amelyek úgy képesek mindent körülölelő hanghatást alkotni, hogy a hangokat pontosan oda helyezik, ahol azok a valóságban is megszólalnának a térben.

2019. február 19. 15:58

SuperF4 1.4

A SuperF4 program használatával azonnal le tudjuk állítani a lefagyott, nem válaszoló alkalmazásokat. Mindössze a Ctrl + Alt + F4 billentyűkombináció lenyomásával megoldhatjuk a problémát.

2019. február 19. 14:50

Mail Password Decryptor 9.5

A különböző levelező programokban elmentett jelszavainkat tudjuk visszaállítani ezzel az egyszerűen használható alkalmazással. A támogatott programok: Microsoft Outlook, Thunderbird, IncrediMail, GTalk, Gmail, Yahoo Mail, Hotmail, Windows Live Mail, Windows Live Messenger, Pidgin, Miranda stb.

2019. február 19. 14:40

Simple Sticky Notes 4.5.0

A nagyon hasznos, egyszerűen kezelhető programmal színes jegyzeteket hozhatunk létre az asztalon. Alapértelmezetten sárga a matrica, de a színt, a betűtípust, a stílust, a méretet tetszés szerint változtathatjuk, az előre meghatározott gyorsbillentyűket is lecserélhetjük, hogy jobban megfeleljen az igényeinknek.

2019. február 19. 14:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com