A DrótPostaGalamb a szárnypróbálgatások után

Ingyenes levelezés - Internet-előfizetés nélkül!

1999. január 27. 20:23
Az év elején már bemutattuk a DPG levelezőrendszer szárnypróbálgatásait, és most ismét felkerestük a "galambdúcot", hogy szemügyre vegyük a sokat korszerűsödött rendszert, megkérdezzük az alkotóktól, hogyan telt az első év, milyen újdonságokra számíthatnak a rendszer régi és új rajongói. Néhány szó a DrótPostaGalambról azoknak, akik még nem ismerik a szolgáltatást.

A DrótPostaGalamb egy ingyenes, magyar nyelvű elektronikus levelezőrendszer. A program minden Windows alapú gépen (Windows 3.1/95/98/NT) futtatható, letölthető az Internetről, vagy akár Internet nélkül is használható, modemmel. Kérésre a fejlesztők postán elküldik a kért verziót. A program telepítése igen egyszerű, csak el kell indítani, a többit már maga meséli el (azt azért elvárja, hogy gépünk modemmel rendelkezzen). Ha kész a telepítés, bejelentkezik a központba, s hamarosan elénk tárul egy kis ház, ahol be kell költöznünk egy üres lakásba, mert ugyebár lakás nélkül hogyan is lehetne postacímünk... A beköltözés igen egyszerű, egy kopogás az ajtón, és máris választhatunk saját drótpostacímet. Ezt a többi lakással is megtehetjük, így kaphat e-mail címet a család vagy a munkahely többi tagja. Ezután egy kérdőívet kell kitölteni. Ez teszi lehetővé, hogy működjön a rendszer, akár úgy is mondhatnánk, a levelezésnek (mindössze) ennyi az ára. Ezután már csak a Galambra kell kattintani, és elindul a regisztráció. Ha közben bármikor kérdésünk van, bátran fordulhatunk a szundikáló Segédhez, aki válaszok tömegével vár minket (kis szerencsével valamelyik talán éppen az, amelyre szükségünk van). A lakásba belépve az íróasztal képernyője tárul elénk; elég egyszerű rájönni, mi mit is jelenthet (a szemüveggel olvasni lehet, a lúdtollal írni, a Sherlock Holmes Galamb pedig keresgélésre szolgál). Az alsó sorban a leveleket tároló fiókok láthatók, feliratuk és számuk tetszés szerint választható. Ha valamiről nem tudjuk, mi a csuda lehet, csak rá kell mutatni az egérrel, és a megjelenő felirat útbaigazít. A fejlesztők célja láthatóan az volt, hogy ne kelljen hosszú leírásokat olvasni a program használatához. A kuka melletti faliújság lehetővé teszi, hogy a ház többi lakója is olvashassa azokat a leveleket, amelyeket nekünk címeztek ugyan, de például az egész családnak szólnak (különben a lakások szigorúan magánlakások, belépni csak lakáskulccsal lehet, így a lakók nem látják egymás leveleit).

A levélírás képernyője már elárul valamit abból, mitől is ingyenes ez a szolgáltatás.

A legfelső csíkban egy reklám jelenik meg, amit a program időnként cserél. A reklámcsíkra kattintva a program további információkat mutat a kínált áruról, és a hirdetésre válaszolni is lehet. Például elő lehet fizetni az Internet Kalauzra (ami azért más, mint mondjuk a www.prim-online.com-on meglévő hasonló lehetőség, mert oda csak az Internet-hozzáféréssel rendelkezők jutnak el, ide viszont - mint fentebb már hangsúlyoztuk - az Internet-kapcsolattal nem rendelkezők is), de úgyszintén sok érdekeset tudhatunk meg más hirdetőkről, így például a MatávNet szolgáltatásairól. Hát ez a titok nyitja, itt van elrejtve a finanszírozás kulcsa: a hirdetők fizetnek azért, hogy képernyőnkön megjelenhessenek - ma már 30 000 háztartásban.

A program az ingyenes levelezés mellett tartogat néhány meglepetést. Az Infónéni szolgálatnál kérhetjük, hogy naponta megkapjuk a tőzsdei záróárfolyamokat vagy a budapesti színház- és moziműsort - drótpostán. Feliratkozhatunk érdekes "csevegőcsatornákra" is, ahol társalogni lehet a StarWarsról vagy zenei témákról, de van lehetőség partnerkeresésre és angol nyelvű gyakorló levelezésre is. Különösen izgalmas a Dió, ahol logikai fejtörőket lehet megoldani, pihenésként pedig ott a humorcsatorna. A csatornák száma naponta nő, így mindenki kiválaszthatja a számára legérdekesebbet.

A szolgáltatás egyelőre csak egy budapesti szám hívásával érhető el (ezt a program automatikusan beállítja), de megállapodás készül a Matávval, hogy bárhonnan helyi hívással is használható legyen a Galamb. A telefonhívás ideje igen rövid, hisz a levelek elküldése és beolvasása után a program azonnal megszakítja a kapcsolatot, így teljesen kizárt a "vonalon ragadás" lehetősége. Jelenleg a program 1.4-es verziója a legújabb, de már készül a 2.0-s, amely a titkosított levelezést is lehetővé teszi majd az S/MIME szabvány alapján. Ez lesz az első olyan - komolyabb szakértelmet nem igénylő, magyar nyelvű - levelezőrendszer, melynek használata során biztosak lehetünk, hogy leveleinket csak mi olvashatjuk el, és más nem tud a nevünkben írni.

A program a http://www.drotposta.hu/ címről tölthető le, de azokban az informatikai lapokban, amelyek CD-melléklettel jelennek meg, ugyancsak szerepelhet a CD-n. Persze rendelésre postán is elküldik, csak fel kell hívni a 224-5545-ös telefonszámon a Drótposta Kft.-t, ahol további kérdéseinkre is választ kaphatunk.

Kulcsszavak: DPG Freemail

IoT és VR alapú megoldások is nyertek a Vodafone Digitális Díjon

Megvannak a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyertesei. A 6 tagú zsűri 144 pályamű közül 8 nyertest hirdetett. Három kategóriában díjazták a legjobb pályaműveket: Digitális Gyerekek, Digitális Családok, Digitális Nonprofit szervezetek.

2019. április 25. 20:16

Növekedéssel kezdte az évet a Huawei

A Huawei Technologies közzétette idei első negyedéves, nem auditált üzleti eredményeit. A cég árbevétele 2019 első három hónapjában elérte a 179,7 milliárd jüant, amely 39 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vállalat nettó profitrátája nyolc százalék volt, ami enyhe növekedést jelent 2018 első negyedévéhez viszonyítva.

2019. április 25. 18:45

Az Ericsson és a Swisscom elindította az első európai kereskedelmi 5G hálózatot

Az Ericsson és Svájc legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Swisscom bekapcsolták Európa első nagyszabású, kereskedelmi 5G-hálózatát, támogatva a kereskedelemben kapható okostelefonokat. A hálózat és az ahhoz tartozó 5G szolgáltatások Svájc 54 városában érhetők el, köztük a legnagyobb lélekszámú településeken, Zürichben, Bernben, Genfben, Baselben, Lausanne-ban és Luzernben. 

2019. április 25. 17:30

Vezet a Telekom az online értékesített mobiltelefonok és tabletek piacán

2018-ban a Magyar Telekom volt a legnagyobb forgalmú mobiltelefon- és tablet értékesítő a magyar online kiskereskedelmi piacon – derül ki a GKI Digital piacelemzéséből.* Az elemzőcég mérései szerint az értékesített mobiltelefonok és tabletek 2018-as online forgalmának harmadát adja a Telekom online értékesítési platformja.

2019. április 25. 16:24

Svéd nagyvállalatok fognak össze, hogy közép-kelet-európai startupokat támogassanak

A Svéd Nagykövetség védnöksége alatt négy svéd nagyvállalat fogott össze és hirdette meg a MATCH Startup Programot.  Ennek keretében a közép-kelet-európai régió innovatív startupjai személyesen mutathatják be termékeiket és szolgáltatásaikat az Ericsson, az ABB, a SIGMA és az AQ Anton döntéshozóinak június 14-én, Budapesten. 

2019. április 25. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com