A DrótPostaGalamb a szárnypróbálgatások után

Ingyenes levelezés - Internet-előfizetés nélkül!

1999. január 27. 20:23
Az év elején már bemutattuk a DPG levelezőrendszer szárnypróbálgatásait, és most ismét felkerestük a "galambdúcot", hogy szemügyre vegyük a sokat korszerűsödött rendszert, megkérdezzük az alkotóktól, hogyan telt az első év, milyen újdonságokra számíthatnak a rendszer régi és új rajongói. Néhány szó a DrótPostaGalambról azoknak, akik még nem ismerik a szolgáltatást.

A DrótPostaGalamb egy ingyenes, magyar nyelvű elektronikus levelezőrendszer. A program minden Windows alapú gépen (Windows 3.1/95/98/NT) futtatható, letölthető az Internetről, vagy akár Internet nélkül is használható, modemmel. Kérésre a fejlesztők postán elküldik a kért verziót. A program telepítése igen egyszerű, csak el kell indítani, a többit már maga meséli el (azt azért elvárja, hogy gépünk modemmel rendelkezzen). Ha kész a telepítés, bejelentkezik a központba, s hamarosan elénk tárul egy kis ház, ahol be kell költöznünk egy üres lakásba, mert ugyebár lakás nélkül hogyan is lehetne postacímünk... A beköltözés igen egyszerű, egy kopogás az ajtón, és máris választhatunk saját drótpostacímet. Ezt a többi lakással is megtehetjük, így kaphat e-mail címet a család vagy a munkahely többi tagja. Ezután egy kérdőívet kell kitölteni. Ez teszi lehetővé, hogy működjön a rendszer, akár úgy is mondhatnánk, a levelezésnek (mindössze) ennyi az ára. Ezután már csak a Galambra kell kattintani, és elindul a regisztráció. Ha közben bármikor kérdésünk van, bátran fordulhatunk a szundikáló Segédhez, aki válaszok tömegével vár minket (kis szerencsével valamelyik talán éppen az, amelyre szükségünk van). A lakásba belépve az íróasztal képernyője tárul elénk; elég egyszerű rájönni, mi mit is jelenthet (a szemüveggel olvasni lehet, a lúdtollal írni, a Sherlock Holmes Galamb pedig keresgélésre szolgál). Az alsó sorban a leveleket tároló fiókok láthatók, feliratuk és számuk tetszés szerint választható. Ha valamiről nem tudjuk, mi a csuda lehet, csak rá kell mutatni az egérrel, és a megjelenő felirat útbaigazít. A fejlesztők célja láthatóan az volt, hogy ne kelljen hosszú leírásokat olvasni a program használatához. A kuka melletti faliújság lehetővé teszi, hogy a ház többi lakója is olvashassa azokat a leveleket, amelyeket nekünk címeztek ugyan, de például az egész családnak szólnak (különben a lakások szigorúan magánlakások, belépni csak lakáskulccsal lehet, így a lakók nem látják egymás leveleit).

A levélírás képernyője már elárul valamit abból, mitől is ingyenes ez a szolgáltatás.

A legfelső csíkban egy reklám jelenik meg, amit a program időnként cserél. A reklámcsíkra kattintva a program további információkat mutat a kínált áruról, és a hirdetésre válaszolni is lehet. Például elő lehet fizetni az Internet Kalauzra (ami azért más, mint mondjuk a www.prim-online.com-on meglévő hasonló lehetőség, mert oda csak az Internet-hozzáféréssel rendelkezők jutnak el, ide viszont - mint fentebb már hangsúlyoztuk - az Internet-kapcsolattal nem rendelkezők is), de úgyszintén sok érdekeset tudhatunk meg más hirdetőkről, így például a MatávNet szolgáltatásairól. Hát ez a titok nyitja, itt van elrejtve a finanszírozás kulcsa: a hirdetők fizetnek azért, hogy képernyőnkön megjelenhessenek - ma már 30 000 háztartásban.

A program az ingyenes levelezés mellett tartogat néhány meglepetést. Az Infónéni szolgálatnál kérhetjük, hogy naponta megkapjuk a tőzsdei záróárfolyamokat vagy a budapesti színház- és moziműsort - drótpostán. Feliratkozhatunk érdekes "csevegőcsatornákra" is, ahol társalogni lehet a StarWarsról vagy zenei témákról, de van lehetőség partnerkeresésre és angol nyelvű gyakorló levelezésre is. Különösen izgalmas a Dió, ahol logikai fejtörőket lehet megoldani, pihenésként pedig ott a humorcsatorna. A csatornák száma naponta nő, így mindenki kiválaszthatja a számára legérdekesebbet.

A szolgáltatás egyelőre csak egy budapesti szám hívásával érhető el (ezt a program automatikusan beállítja), de megállapodás készül a Matávval, hogy bárhonnan helyi hívással is használható legyen a Galamb. A telefonhívás ideje igen rövid, hisz a levelek elküldése és beolvasása után a program azonnal megszakítja a kapcsolatot, így teljesen kizárt a "vonalon ragadás" lehetősége. Jelenleg a program 1.4-es verziója a legújabb, de már készül a 2.0-s, amely a titkosított levelezést is lehetővé teszi majd az S/MIME szabvány alapján. Ez lesz az első olyan - komolyabb szakértelmet nem igénylő, magyar nyelvű - levelezőrendszer, melynek használata során biztosak lehetünk, hogy leveleinket csak mi olvashatjuk el, és más nem tud a nevünkben írni.

A program a http://www.drotposta.hu/ címről tölthető le, de azokban az informatikai lapokban, amelyek CD-melléklettel jelennek meg, ugyancsak szerepelhet a CD-n. Persze rendelésre postán is elküldik, csak fel kell hívni a 224-5545-ös telefonszámon a Drótposta Kft.-t, ahol további kérdéseinkre is választ kaphatunk.

Kulcsszavak: DPG Freemail

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

MusicBee 3.3.7165

Az ingyenes MusicBee segítségével könnyen kezelhetjük nagy zenei gyűjteményünket, létrehozhatunk lejátszási listákat, átkonvertálhatunk és szinkronizálhatunk zenei fájlokat hordozható eszközökre.

2019. augusztus 19. 10:35

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás