Szakemberek a digitális átállásról

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 7. 10:01
A digitális földfelszíni műsorszórás társadalmi változásairól tartottak konferenciát kedden Budapesten, a Danubius Hotel Flamencóban.
A szakmai konferencia a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT), a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT), valamint a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) közreműködésével jött létre, a Miniszterelnöki Hivatal védnökségével.

Az eseményt Mojzes Imre, a HÉT elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a konferencia célja a váltás társadalmi vonzatainak bemutatása.

Pados László, a Nemzeti Hírközlési Hatóság osztályvezetője elmondta: a digitális televíziózás gyakorlatilag azt jelenti, hogy az analóg jeleket digitális jelekké alakítják át, aminek eredményeképpen jelentős sávszélesség- megtakarítás jön létre. Jelenleg egy analóg csatornán egy tévéműsort lehet sugározni, az új technológia akár 5-10 digitális műsor sugárzását is lehetővé teszi.

A digitális televíziózás a lakosságnak sokkal több információt nyújt, de új szolgáltatásokat is kínál majd, például vásárlást, tanítást. Mindezt a mostaninál jobb minőségben. Ehhez szükség lesz egy beltéri egységre, úgynevezett set-top boxra, amit már jelenleg is kínálnak egyes szolgáltatók bizonyos csomagjaikhoz.

Magyarországon három országos földfelszíni hálózat működik, további bővítésre az analóg platformon nem volt lehetőség. A digitalizálásra ezért is kerül sor. Mivel azonban ennek mások a műszaki feltételei, a védelmi paraméterei, az ellátási területei, mint az analógnak, szükség volt egy tervezési folyamat megkezdésére. A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telegraph Union) Tanácsa 1185-ös határozatában úgy döntött, hogy a digitális tervezést két lépcsőben hajtja végre: 2004-ben elfogadta a műszaki elveket, amelyek alapján el lehet készíteni a terveket, majd 2006-ban, a záróülésen ezeket el is fogadta - tette hozzá Pados László.

Az Európai Bizottság 2012. január elsejét határozta meg az analóg digitális átállás határidejeként az európai uniós tagállamokban. A nem EU-országok várhatóan később fejezik be az analóg adók kikapcsolását.

A digitális rádiós és televíziós rendszerek bevezetéséhez szükséges a szabályozási feltételek megteremtése. A rendszeres műsorszóró szolgáltatások elindításához és a digitális átállás megvalósításához politikai döntés és állami szerepvállalás szükséges.

Vári Péter, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) főtanácsadója előadásában elmondta, hogy a MEH honlapján minden határozat és tervezet elérhető és megtekinthető. A következő lépésekkel kapcsolatban kifejtette: szerdán tárgyal a kormány az előterjesztés a televíziózás és rádiózás digitális átállásának stratégiai célkitűzéseiről és kormányzati feladatairól. Hangsúlyozta, hogy szeretnék elkészíteni a digitális átállás-stratégia mellett a tartalomra vonatkozó stratégiát is, amely feltehetően május végére készül el.

A konferencián felszólalt még többek között a T-Online, a UPC és az Ericson képviselője is.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi az üzenetküldő alkalmazások jövője?

Az üzenetküldés és az üzenetküldő alkalmazások jelentős fejlődésen mentek át az elmúlt években. Ma már nem csak a szöveges üzenetek küldését szolgálják, hanem teljes értékű platformok, amelyek számos különféle szolgáltatást kínálnak. A Viber bemutatja, hogy 2022-ben milyen újdonságokkal találkozhatunk az üzenetküldő alkalmazásokban, valamint, hogy ez mit jelent a végfelhasználók mellett azon vállalkozások számára, amelyek innovatív módokat keresnek az ügyfeleikkel való kapcsolattartásra.

2022. szeptember 25. 10:27

Így parkolhat 150 helyen 1000 munkavállaló

Miközben egyre többen térnek vissza a home office-ból az irodákba, Budapesten becslések szerint átlagosan közel 30 százalékkal nőttek a parkolási költségek, ezért egyre nagyobb az igény a munkavállalók részéről arra, hogy a munkahelyükön biztosított legyen a parkolás. Ebben segít egy magyar fejlesztésű parkoláskezelő szoftver, melynek alkalmazásával a cég alkalmazottai egy applikáción keresztül előre lefoglalhatják a helyeiket, optimalizálva a parkoló kihasználtságát. A Parkllel ráadásul az elektromos töltők munkahelyi kezelése is egy rendszerben vezethető.

2022. szeptember 22. 19:26

Tesztelték a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét

Európa egyik vezető független mobilhálózat-tesztelő és -értékelő cége, az umlaut tavasszal 21 napon keresztül mérte a hazai szolgáltatók hang- és adatszolgáltatásainak teljesítményét. A mobilszolgáltatókat adott időpontban vizsgáló felmérést több mint 5700 km-es mérési távon, az ország húsz nagyvárosában és úthálózatain végezték, mindezt tömeges adatgyűjtésen alapuló elemzéssel egészítették ki – utóbbival lefedve a lakott területek közel 95%-át és a lakosság 97%-át. 

2022. szeptember 22. 17:58

Már több mint egymillió magyar felhasználó élvezi a Samsung Members program előnyeit

Átlépte az egymilliót a Samsung Members magyarországi felhasználóinak száma. Az alkalmazás négy évvel ezelőtt még nagyjából 230 ezer hazai tagot számlált, azonban az exkluzív tartalmaknak, nyereményjátékoknak és a felhasználói támogatásnak köszönhetően a program népszerűsége az elmúlt években folyamatosan nőtt a Samsung Galaxy okostelefon és tablettulajdonosok körében.

2022. szeptember 21. 12:27

Az Apple új termékei mostantól megvásárolhatók az iSTYLE üzletekben

Piacra kerülésének első napjától hazánkban is megvásárolhatók a legújabb iPhone modellek, így a magyar Apple-rajongók az amerikai vásárlókkal egy időben vehetik kezükbe a legújabb készülékeket. Az iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, az új Apple Watch SE szeptember 16-tól, az Apple Watch Ultra és az AirPods Pro szeptember 23-tól, az iPhone 14 Plus pedig október 7-től kapható a hazai iSTYLE boltokban Budapesten, Győrben, Szegeden és Debrecenben, valamint az istyle.hu webshopban.

2022. szeptember 16. 18:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38