Az információs technológiák hatása a társadalomra

MTI Sajtóadatbank, 2007. március 1. 08:29
Az információs technológiák elterjedésével minden megváltozott körülöttünk, ezért a gazdasággal és társadalommal kapcsolatos gondolkodásunknak is át kell alakulnia - jelentette ki Csaba László közgazdász kedden Szegeden.
Az informatika fejlődésével megváltozott a piacgazdaság rendszere, a termék, amely már túlnyomórészt információ vagy szolgáltatás, a tranzakciók módja, a piactéren megjelenő szereplők és maga a folyamatokat leíró nyelv is - mondta a szakember azon a beszélgetésen, amelyen a csongrádi megyeszékhelyen bemutatták Szabó Katalin és Hámori Balázs Információgazdaság című könyvét.

A nemzet gazdasága, növekedése egyre kevésbé függ a nyersanyaggazdaságtól, a jövedelmet nem a tőke, a munka és a föld kombinációja hozza létre. Így az erre kidolgozott közgazdasági elemzés és eszköztár a kérdések egyre kisebb részére ad választ - közölte a kutató.

Elmondta: míg a klasszikus közgazdaságtan a szűkösség és az elosztás problémájára kereste a választ, az információgazdaságban minden megváltozik. Az információ túlságosan nagy mennyiségben keletkezik, feldolgozásához hiányzik a megfelelő kapacitás.

Az egyetemi tanár szerint a nagy ipari szervezetre épült jóléti államnak befellegzett. Nem az ipar, a termelés és a fizikai munkaórák száma határozza meg a jövedelmeket, így az erre alapuló adóztatás is elveszti hatékonyságát.

Az emberek döntéseit a korábbiaktól eltérő motivációk – a játékosság, az önzetlenség - is befolyásolják, így a gazdasági folyamatok értelmezésében egyre nagyobb szerepe lesz a lélektannak - mondta.
Kulcsszavak: trend IT

Business Online ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mérnöki válaszok a klímaváltozás hatásainak csökkentésére

Ökológia és Gazdaság Fórum néven új interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában, amelynek célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált válaszokat és javaslatokat adjon.

2020. február 24. 16:20

Digital Health Summit – minden, amit ma tudhatunk a jövő egészségiparáról

Vajon elvégezheti egy robot a műtét utáni rehabilitációt, úgy, hogy a terapeuta több ezer kilométerről figyeli a gyógyulást? Miért lehet jó ötlet a digitalizált receptfelírás az orvosnak, betegnek és persze a finanszírozónak egyaránt? Kinek, mikor és hogyan érdemes befektetni a digitális egészségügybe? Izgalmas kérdések, viták és valódi válaszok várják a résztvevőket a digitális egészségügy első hazai konferenciáján, 2020. február 27-én.

2020. február 24. 13:22

Előre törnek az adatvezérelt kommunikációs csatornák

Nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetői percepcióját mérő Marketing Mood Barometer kutatását. A 2020-as adatok egyértelműen mutatják az adatvezérelt, sőt a hagyományos direktmarketing területek egyre kedvezőbb hirdetői megítélését. 

2020. február 24. 12:53

Újabb termékek a Dell Technologies kínálatában

A Dell Technologies új peremhálózati megoldásokat jelentett be, melyek segítenek a vállalatoknak feldolgozni és értékes információvá alakítani a legváltozatosabb helyekről származó, több milliárd eszközben rejlő adathalmazt. A bővített portfólió olyan innovációkat tartalmaz mint a kompakt edge szerver, egy kisméretű moduláris adatközpont, továbbfejlesztett telemetriafelügyelet és egy streamelemző platform.

2020. február 24. 09:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás