A beruházások támogatásának menetrendje

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 8. 08:16
Az egyedi kormánydöntés alapján támogatásban részesülő beruházások, valamint a beruházók által igényelhető fejlesztési adókedvezmény és képzési támogatás részleteit nyilvánosságra hozta honlapján a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).
A GKM január végén hozta meg azt a rendeletet, amely meghatározza, hogy miként juthatnak - egyedi kormánydöntés alapján - támogatáshoz a beruházók. Eszerint az 50 millió eurót meghaladó (feldolgozóipari, regionális szolgáltató központi, K+F és turisztikai) beruházások akkor kaphatnak támogatást, ha 100 új munkahelyet teremtenek. (A kedvezményezett régiókban - Észak-Magyarország, Észak- valamint Dél-Alföld, továbbá Dél-Dunántúl - elég az 50 új munkahely.)

A 10-50 millió euró közti - feldolgozóipari, regionális szolgáltató központi - beruházásoknál (az előbbi megosztásban) 50, illetve 25 új munkahelyet követel meg a rendelet. A 10 millió eurónál nagyobb logisztikai és K+F beruházásnál - mindkét földrajzi kategóriában - 10 új munkahely a követelmény.

A támogatást a rendelet mellékletében szereplő nyomtatvány kitöltésével, elküldésével lehet kérni a GKM-től. (A kérelem elektronikus aláírással ellátva, elektronikus okiratban is kérhető.) A minisztérium megvizsgálja, hogy a támogatás formális feltételeinek megfelel-e a beruházás. Ha igen, akkor a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt.-hez továbbítja a kérelmet értékelésre.

A megfelelőnek értékelt kérelem a gazdasági kabinet elé kerül, itt dől el, hogy mennyi támogatást kap a projekt. Erről értesítést kap a beruházó, akinek 6 hónapja van arra, hogy eldöntse: megfelel-e neki a felajánlott támogatás. Ha elfogadja, akkor a MAG Zrt.-vel véglegesítik a szerződést, amit a kormány hagy jóvá.

A beruházási kedvezmény mellett a Pénzügyminisztérium a társasági adó 80 százalékának megfizetése alól mentesítheti a beruházót, 10 éven át. Ehhez az kell, hogy a beruházás értéke érje el a 12 millió eurót, és 150 új munkahely megteremtésével járjon. (A megkülönböztetett régiókban elég 4 millió euró és 75 munkahely is.)

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium pedig képzési támogatást adhat a beruházónak. Ez a képzés költségének 25 százaléka, ha a megszerzett képesítést csak az adott vállalat ismeri el, viszont 50 százalék akkreditált képzés esetén. A hátrányos helyzetűek képzésekor - mindkét esetben - további 10 százalék támogatás jár. A támogatott személyek 60 százalékát legalább egy évig foglalkoztatnia kell a beruházónak.
Kulcsszavak: pályázat k+f GKM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05