Ingyenkonyhák az Interneten

Kolma Kornél Kolma Kornél, 1999. augusztus 13. 21:02
Bár egy amerikai szólás szerint "ingyen ebédmeghívás nem létezik", azért ezt csak nem akaródzik elhinni senkinek. Amikor meghirdettük "recenziópályázatunkat", hogy olvasóink írjanak kedvenc helyeikről, akkor is jó néhány olyan írás érkezett, amely az ingyenes honlap-elhelyezési, ingyenes postafiók-nyitási lehetőségekről számolt be, s kellően felkavarta a kedélyeket az a két szolgáltató is, amely úgy kínált "ingyenes" Internet-hozzáférést, hogy még a telefonköltségekből is visszatérítést ígért. Az ajándékvárás – közeledvén a karácsony – az év utolsó hónapjaiban tovább erősödött, s úgy tűnik, a szolgáltatók Mikulása, Jézuskája meg se várta a menetrend szerint esedékes időpontot, a csomagok már októberben, novemberben befutottak.

A legfrissebb ingyenes szolgáltatás a Drótposta Galamb (DPG), amely alig néhány héttel késte le a Soros alapítvány által meghirdetett Freemailt, így már nem mondhatja el magáról, hogy az első ingyenes magyar e-mail lehetőség. Ugyanakkor a DPG kínálja az első ingyenes magyar e-posta-szoftvert, és ráadásul úgy nyújt öt postafiókot, hogy ehhez még alkalmilag sem kell Internet-szolgáltató, maga teremt kapcsolatot a mail-szerverrel, és tölti le, küldi el a leveleket.

Miután a Freemailről korábban csak egy hírben emlékeztünk meg, úgy véljük, a Drótposta Galamb megjelenése kapcsán időszerű, ha egy kicsit erre is visszatérünk, s bár ajándék lónak nem illik nézni a fogát, azért összehasonlítjuk Magyarország két – ingyenes – elektronikus levelezési lehetőségét.

Az elsőszülött jogán a bemutatást a Freemaillel kezdjük. Az október elején indult nonprofit szolgáltatást a Soros Alapítvány Kulturális és Kommunikációs Központja (C3) üzemelteti. A Freemail működése és kezelése leginkább a HotMailre emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy a levelek küldése és fogadása magyar nyelvű felhasználófelület segítségével történik. A Freemail igazi előnye a HotMaillel szemben mégis az, hogy nem csak weben keresztül, hanem otthonról, számítógép és modem segítségével is elérhető az ország bármely pontjáról, helyi hívásdíjért. Igaz, ebben az esetben csak napi tíz percig lóghatunk a Neten, ez azonban levelezésre bőven elegendő (hacsak nem szoktunk több megás fájlokat átpasszírozni a dróton). Ez a szolgáltatás tehát nem csak azok számára lehet hasznos, akik elérik ugyan az Internetet, de nincs saját postafiókjuk, hanem azoknak is, akik eddig sehol nem tudtak hozzáférni a hálózathoz. A kapcsolat létrehozásához a Freemail FAQ-ban találunk útmutatást, a leggyakrabban felmerülő problémát azonban mi is megemlítjük. A tárcsázó programnak – a telefonszám és a jelszó mellett – login névként a teljes e-mail címet kell megadni, s ez bár szokatlan eljárás, viszont ha nem így teszünk, lemondhatunk az ingyen levelezésről. A kapcsolat létrehozása után elvileg bármilyen levelezőprogramot használhatunk, sőt, a webes eléréssel szemben nem csak fogadni, hanem küldeni is tudunk csatolt állományokat. Szintén a FAQ-ban olvasható, hogy a rendszer fejlesztése nem állt meg, hanem folyamatosan új lehetőségekkel bővül. Például a webről is küldhetünk majd csatolt fájlokat, lesz címlista, amelyben ismerőseink e-mail címét tárolhatjuk, és nemsokára már web-elérés nélkül is lehet jelszót változtatni. A Freemail jelenleg 30 000 felhasználó kiszolgálására alkalmas, telefonos csatlakozáskor pedig 30 digitális modem fogadja a hívásokat. A későbbiekben – tekintettel a nagy érdeklődésre – ez könnyen kevésnek bizonyulhat, így további bővítések várhatók.

Mivel a Freemail fenntartásával kapcsolatos költségeket a Soros Alapítvány fedezi, biztosak lehetünk abban, hogy az ingyenességért cserébe a C3 nem fog naponta több tucat reklámmal zaklatni (persze más forrásból érkező Spammal és Junk maillel akkor is számolnunk kell)... A Drótposta Galamb esetében már egészen más a helyzet. Ez a szolgáltatás Európában egyedülálló, és az Egyesült Államokban is csak egyetlen ilyen létezik. A Drótposta Galamb nem csak ingyenes postafiók, hanem egy nagyon aranyos magyar nyelvű levelezőprogram, amely maga gondoskodik a kapcsolat létrehozásáról és bontásáról, így a telefonvonalon töltött idő minimális. Az ötletes megvalósításnak köszönhetően a Drótposta Galamb könnyen kezelhető, segítségével akár az egész család vagy egy kisebb cég levelezését is rajta keresztül bonyolíthatjuk, hiszen 5 e-mail cím kezelésére alkalmas. Ennek fejében viszont el kell viselnünk a push technológiával küldött, testre szabott reklámcsíkokat a levelezési képernyők tetején. Ez a hirdetési metódusok egy kulturáltabb fajtája, mivel "nem lesből támad", és csak az érdeklődési körüknek megfelelő reklámok jutnak el a felhasználókhoz (ezt a regisztráció során kitöltött, több oldalas adatlapból határozzák meg). Maga a hirdető is kulturált kiszolgálást kap, hiszen megtudhatja, hogy a DPG-ügyfelek között hány olyan van, akit érint a cég terméke, közülük hány klikkelt rá a reklámra bővebb információért, és hány kezdeményezett a hirdető céggel közvetlen e-mail kapcsolatot.

A kliensprogram igazán egyszerű, mindössze három főképernyővel rendelkezik. Az elsővel mindjárt az indítást követően megismerkedhetünk, hiszen itt történik az új felhasználók "lakásokba költöztetése". Az egyes lakásokhoz természetesen mi magunk választhatunk névtáblát és hozzá tartozó e-mail címet. Ez utóbbi érdekessége, hogy nem csak a @ előtti részt adhatjuk meg, hanem – egy előre lefoglalt .net végű készletből – a domain nevet is. Ha nem tetszik a felajánlott drotposta.hu vagy a galamb.net, akkor végződhet e-mail címünk aramszu.net-re vagy uze.net-re is (ugye milyen jól hangzik? Mi is ezt választottuk, kiadónknak lehet írni a prim@uze.net-re is).

A második képernyő a lakás belsejét mutatja, ide csak a megfelelő jelszó birtokában tudunk belépni. Ha viszont már bent vagyunk, akkor elolvashatjuk leveleinket, válaszolhatunk azokra, vagy az "info-néni" közreműködésével különböző információs szolgáltatásokat (pl. tőzsdei árak, időjárás, mozi- és színházműsor) rendelhetünk meg (ezek e-mail útján érkeznek házhoz). A harmadik képernyő mutatja a kapcsolatfelvételhez tartozó információkat. Például ha a városi vonal eléréséhez külön kell tárcsázni, akkor azt az "előtárcsázásnál" adhatjuk meg, ha pedig más Internet-szolgáltatóhoz bejelentkezve szeretnénk használni a Drótposta Galambot, akkor a "telefonáljak?" kérdés mellett látható négyzetet nem szabad kipipálni (egyébkén felmerülő kérdéseinkre – nem csak itt, hanem minden más esetben is – a bal oldalon látható "alvó segéd" bármikor készségesen válaszol). Érdekesen oldották meg a program frissítését, illetve javítását is, ezt a szerver automatikusan végzi a telefonvonalon keresztül. Ha sikerült beállítanunk a programot, akkor az "indulj" gombra kattintva a mi kis galambunk szárnyra kél, majd kézbesíti leveleinket, s letölti az érkezőket. Dolga végeztével békésen elpihen a nyugágyban, s nem feledkezik rajta a telefonvonalon.

Maros Péter, a Drótposta Galamb egyik szülőatyja lapunknak elmondta, hogy milyen újdonságokra számíthatunk a közeljövőben. A Windows 95-re írt kliensprogramnak már készül a Macintosh-on, Win 3.1-en, ill. Windows NT-n futó változata, de ezenkívül a weben is ugyanolyan grafikus felületet hoznak majd létre, így a felhasználók külföldről is könnyedén olvashatják e-mail üzeneteiket. A 30 vonalas ISDN-központot november elején még mindössze 5 modem szolgálta ki, de a fokozatos terhelésnek megfelelően további modemeket állítanak majd üzembe, s a cél az, hogy az ügyfelek soha ne kapjanak foglalt jelzést. Maros Péter szerint a rendszer akár 100 000 felhasználó kiszolgálására is alkalmas lesz. Egyébként a fő cél az, hogy akit eddig elriasztott az angol nyelvű kezelés, a nehézkes felcsatlakozás és a havi díj, az most megismerkedhet egy új lehetőséggel, és persze ingyen levelezhet a Drótposta Galambbal.

Kulcsszavak: C3 DPG Freemail

Az európai kontinens lehet a vesztese a technológiai megszorításoknak

A nyílt és tisztességes verseny korlátozása nem csökkenti a biztonsági kockázatokat, ugyanakkor növeli a telekommunikációs költséget és késlelteti a digitális átállást az európai kontinensen – hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán. A vállalatvezető szerint amerikai tisztviselők egy csoportja politikai nyomás alá igyekszik helyezni az európai országokat, és állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálja kizáratni piacaikról a Huawei Technologies-t. A vezető bízik benne, hogy az ügyfelek nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban. 

2019. február 19. 17:35

A Panasonic új hangprojektorai bármilyen televízióhoz és beltérhez tökéletesen illeszkednek

A Panasonic bemutatja az SC-HTB900, SC-HTB700 és SC-HTB510 hangprojektorjait, amelyek az eddigi legkifinomultabb mozi- és zeneélményt adják a házimozirendszerekhez. A HTB900 és a HTB700 a Dolby Atmos és DTS:X technológiákat is támogatják, a legmodernebb területalapú audioformátumokat, amelyek úgy képesek mindent körülölelő hanghatást alkotni, hogy a hangokat pontosan oda helyezik, ahol azok a valóságban is megszólalnának a térben.

2019. február 19. 15:58

SuperF4 1.4

A SuperF4 program használatával azonnal le tudjuk állítani a lefagyott, nem válaszoló alkalmazásokat. Mindössze a Ctrl + Alt + F4 billentyűkombináció lenyomásával megoldhatjuk a problémát.

2019. február 19. 14:50

Mail Password Decryptor 9.5

A különböző levelező programokban elmentett jelszavainkat tudjuk visszaállítani ezzel az egyszerűen használható alkalmazással. A támogatott programok: Microsoft Outlook, Thunderbird, IncrediMail, GTalk, Gmail, Yahoo Mail, Hotmail, Windows Live Mail, Windows Live Messenger, Pidgin, Miranda stb.

2019. február 19. 14:40

Simple Sticky Notes 4.5.0

A nagyon hasznos, egyszerűen kezelhető programmal színes jegyzeteket hozhatunk létre az asztalon. Alapértelmezetten sárga a matrica, de a színt, a betűtípust, a stílust, a méretet tetszés szerint változtathatjuk, az előre meghatározott gyorsbillentyűket is lecserélhetjük, hogy jobban megfeleljen az igényeinknek.

2019. február 19. 14:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com