Ötéves születésnapját ünnepli a Wikipedia

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 15. 19:03
A szabad hozzáférésű Wikipedia online enciklopédia ma ünnepli fennálásának ötödik évfordulóját. Fél évtizeddel ezelőtt ugyanis az alapítótagok Jimmy Wales és Larry Sanger ezen a napon indították útjára a szabad forrású internetes lexikont, amelynek különlegessége más gyűjteményekkel szemben, hogy ezt a felhasználók maguk szerkeszthetik.
Röviddel az angol verzió beindítása után más nyelveken is megjelent az online szócikkgyűjtemény. 2003 júliusa óta magyar nyelven is elérhető az internetes enciklopédia, mely jelenleg majdnem 24000 bejegyzést tartalmaz. A legtöbb szócikk azonban az angol Wikipediában lelhető fel, azaz ezek száma immár meghaladta a 900.000-et. A mára már több mint száz nyelven megjelent internetes lexikonnak azonban számos kritikusa akad, akik éles bírálattal illetik azt számos pontatlansága és a benne lévő hamis, félrevezető információk miatt. Az elmúlt hetekben is negatív visszhangok voltak olvashatóak a sajtóban a Wikipediáról, ugyanis egy csintalan diák a francia informatikus, Bertrand Meyer haláláról szóló valótlan bejegyzést hagyott hátra az online adatbankban, és a szájbervandálság egyik kiemelkedő példáját szemlélteti még az az eset is, amikor az újonnan megválasztott XVI. Benedek pápa fotóját lecserélték a csillagok háborúja egyik félelmetes szereplőjének képére. Az enciklopédia üzemeltetői azonban ezen elmarasztaló vélemények ellenére is sikerként könyvelik el az elmúlt öt évet, főképp alapozván ezt többek között arra, hogy pár hónapja az elismert brit Nature tudományos magazin összevetette a nyílt tartalmú lexikont a nagy múltú Britannicával, melynek eredményeként a szekértők megállapították, hogy a Wikipedia alig marad alul valamivel kihívójától.

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Négy sorozat premierévadjaival indítja az új évet az RTL Spike

Ahogyan azt már megszokhattuk, az RTL Spike-on sosincs hiány a lebilincselő sztorikból. Ebben az évben sem lesz ez másképp, hiszen máris négy népszerű sorozat vadonatúj évadjaival indítja 2019-et a csatorna. Januárban és februárban magyar szinkronnal folytatódik a Vikingek, az iZombie, a Visszatérők és a The Walking Dead története is.

2019. január 22. 14:17

Új technológiák az online játékgépekhez

Amikor elkezdünk egy kaszinójátékkal játszani, általában nem vagyunk a különféle technológiák tudatában, amelyek annyi örömöt és élményt nyújtanak számunkra. Elég nehéz elképzelni, hogy a “Gry za darmo” kategória legújabb, 3D-s élményt nyújtó játékainak elődje egy mechanikus játékgép volt, amelyet több, mint 120 évvel ezelőtt Charles Fey alkotott meg.

2018. december 28. 08:02

Állásbörzés fesztiváljegy a karácsonyfa alatt?

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét!

2018. december 19. 15:56

Felújítják az Álomutazót karácsonyra

Karácsony előtt és után nem is jöhetne semmi jobb, mint egy jó családi program. A tavaly nagysikerű szuperprodukció idén újraéled, ugyanúgy a BOK csarnokban, sztárokkal, lenyűgöző látványvilággal és fantasztikus slágerekkel.

2018. december 19. 11:00

Adventi hangulatban búcsúzik a Future Park

Már csak december végéig látható az Andrássy Élményközpontban a világ egyig legizgalmasabb virtuális játszótere, az év utolsó hónapjára adventi hangulatba öltözött Future Park. A japán szakemberek által megálmodott interaktív tér az elmúlt fél év alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott. Az Andrássy Élményközpont pedig már 2019-re tervez, egy, az elmúlt évtized legnagyobb kasszasikerű filmjének kiállítását várhatjuk februártól.

2018. december 11. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország új ügyvezető igazgatója

2019. február 18. 11:50

Bemutatkozik a Samsung 2019-es QLED TV kínálata

2019. február 15. 12:20

Minden eddiginél gyorsabb letöltési sebességet biztosít a Huawei új chipkészlete

2019. január 25. 11:21

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53
cloudappsportal.com