Ötéves születésnapját ünnepli a Wikipedia

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 15. 19:03
A szabad hozzáférésű Wikipedia online enciklopédia ma ünnepli fennálásának ötödik évfordulóját. Fél évtizeddel ezelőtt ugyanis az alapítótagok Jimmy Wales és Larry Sanger ezen a napon indították útjára a szabad forrású internetes lexikont, amelynek különlegessége más gyűjteményekkel szemben, hogy ezt a felhasználók maguk szerkeszthetik.
Röviddel az angol verzió beindítása után más nyelveken is megjelent az online szócikkgyűjtemény. 2003 júliusa óta magyar nyelven is elérhető az internetes enciklopédia, mely jelenleg majdnem 24000 bejegyzést tartalmaz. A legtöbb szócikk azonban az angol Wikipediában lelhető fel, azaz ezek száma immár meghaladta a 900.000-et. A mára már több mint száz nyelven megjelent internetes lexikonnak azonban számos kritikusa akad, akik éles bírálattal illetik azt számos pontatlansága és a benne lévő hamis, félrevezető információk miatt. Az elmúlt hetekben is negatív visszhangok voltak olvashatóak a sajtóban a Wikipediáról, ugyanis egy csintalan diák a francia informatikus, Bertrand Meyer haláláról szóló valótlan bejegyzést hagyott hátra az online adatbankban, és a szájbervandálság egyik kiemelkedő példáját szemlélteti még az az eset is, amikor az újonnan megválasztott XVI. Benedek pápa fotóját lecserélték a csillagok háborúja egyik félelmetes szereplőjének képére. Az enciklopédia üzemeltetői azonban ezen elmarasztaló vélemények ellenére is sikerként könyvelik el az elmúlt öt évet, főképp alapozván ezt többek között arra, hogy pár hónapja az elismert brit Nature tudományos magazin összevetette a nyílt tartalmú lexikont a nagy múltú Britannicával, melynek eredményeként a szekértők megállapították, hogy a Wikipedia alig marad alul valamivel kihívójától.

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CHARITY FEST – Az adományfesztivál

A CHARITY FEST minden bizonnyal az év legjótékonyabb fesztiválja. A rendezvény jegy-, étel- és ital eladásaiból származó bevételeit ugyanis jótékony célokra fordítják. Az egy napos eseményre napközben elsősorban a családokat, az estétől másnap hajnalig tartó koncertekre főként a fiatalokat várják. A CHARITY FEST 2019. május 18-án reggel 9.30 órakor nyitja meg kapuit a Dürlin Rendezvényparkban.

2019. április 15. 18:22

Szavazzon az irodalomra!

A Libri április és május között arra buzdítja az olvasóközönséget, hogy szavazzanak a kortárs magyar irodalomra. A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjak kampánya a döntőbe került tíz kortárs magyar irodalmi alkotásra és szerzőikre hívja fel a figyelmet. Március végétől már a közönség is szavazhat, és kiválaszthatja kedvencét a tíz döntős közül. A díjak ünnepélyes átadógálája május 15-én lesz.

2019. április 10. 08:59

Gyerekek mesélték el a Telekom Erdei házikójának történetét

Lezárult a Magyar Telekom meseíró pályázata, amelyre három korcsoportban nevezhettek a gyerekek. A győztes pályaművek e-könyv formában májustól lesznek elérhetők a tvgo.hu oldalon, valamint valamennyi okoseszközön.

2019. április 1. 12:33

Virtuális sétával gyűjtenek a fogyatékkal élők számára

Már alig hétezer kilométer hiányzik ahhoz, hogy a Liferay Hungary csapata Föld-kerülő virtuális sétája végéhez érjen és ezzel támogassa a Kézenfogva Alapítványt. A tavaly tavasszal indult mozgalomban négymillió forintot gyűjtenek össze a fogyatékos emberek munkavállalásának támogatására. 

2019. március 28. 08:53

Hazai sztárok véreztek a Vastrónért

Ünnepeljük együtt a Trónok harca új évadának április 15-i érkezését, és add Te is véred a trónért. Az HBO a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben véradást szervez a Trónok harca új évadának érkezése alkalmából. Így Magyarország is csatlakozik ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, mely során a Trónok harca rajongói egy nemes cél érdekében a vérüket adják. Akik elég bátrak ahhoz, hogy vérüket adják a trónért, azokat egyedi ajándékkal jutalmazzuk. A részvétel természetesen ingyenes, de a helyek limitáltak, a vérvétel érkezési sorrendben történik.

2019. március 26. 16:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com