Ötéves születésnapját ünnepli a Wikipedia

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 15. 19:03
A szabad hozzáférésű Wikipedia online enciklopédia ma ünnepli fennálásának ötödik évfordulóját. Fél évtizeddel ezelőtt ugyanis az alapítótagok Jimmy Wales és Larry Sanger ezen a napon indították útjára a szabad forrású internetes lexikont, amelynek különlegessége más gyűjteményekkel szemben, hogy ezt a felhasználók maguk szerkeszthetik.
Röviddel az angol verzió beindítása után más nyelveken is megjelent az online szócikkgyűjtemény. 2003 júliusa óta magyar nyelven is elérhető az internetes enciklopédia, mely jelenleg majdnem 24000 bejegyzést tartalmaz. A legtöbb szócikk azonban az angol Wikipediában lelhető fel, azaz ezek száma immár meghaladta a 900.000-et. A mára már több mint száz nyelven megjelent internetes lexikonnak azonban számos kritikusa akad, akik éles bírálattal illetik azt számos pontatlansága és a benne lévő hamis, félrevezető információk miatt. Az elmúlt hetekben is negatív visszhangok voltak olvashatóak a sajtóban a Wikipediáról, ugyanis egy csintalan diák a francia informatikus, Bertrand Meyer haláláról szóló valótlan bejegyzést hagyott hátra az online adatbankban, és a szájbervandálság egyik kiemelkedő példáját szemlélteti még az az eset is, amikor az újonnan megválasztott XVI. Benedek pápa fotóját lecserélték a csillagok háborúja egyik félelmetes szereplőjének képére. Az enciklopédia üzemeltetői azonban ezen elmarasztaló vélemények ellenére is sikerként könyvelik el az elmúlt öt évet, főképp alapozván ezt többek között arra, hogy pár hónapja az elismert brit Nature tudományos magazin összevetette a nyílt tartalmú lexikont a nagy múltú Britannicával, melynek eredményeként a szekértők megállapították, hogy a Wikipedia alig marad alul valamivel kihívójától.

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás