Ötéves születésnapját ünnepli a Wikipedia

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 15. 19:03
A szabad hozzáférésű Wikipedia online enciklopédia ma ünnepli fennálásának ötödik évfordulóját. Fél évtizeddel ezelőtt ugyanis az alapítótagok Jimmy Wales és Larry Sanger ezen a napon indították útjára a szabad forrású internetes lexikont, amelynek különlegessége más gyűjteményekkel szemben, hogy ezt a felhasználók maguk szerkeszthetik.
Röviddel az angol verzió beindítása után más nyelveken is megjelent az online szócikkgyűjtemény. 2003 júliusa óta magyar nyelven is elérhető az internetes enciklopédia, mely jelenleg majdnem 24000 bejegyzést tartalmaz. A legtöbb szócikk azonban az angol Wikipediában lelhető fel, azaz ezek száma immár meghaladta a 900.000-et. A mára már több mint száz nyelven megjelent internetes lexikonnak azonban számos kritikusa akad, akik éles bírálattal illetik azt számos pontatlansága és a benne lévő hamis, félrevezető információk miatt. Az elmúlt hetekben is negatív visszhangok voltak olvashatóak a sajtóban a Wikipediáról, ugyanis egy csintalan diák a francia informatikus, Bertrand Meyer haláláról szóló valótlan bejegyzést hagyott hátra az online adatbankban, és a szájbervandálság egyik kiemelkedő példáját szemlélteti még az az eset is, amikor az újonnan megválasztott XVI. Benedek pápa fotóját lecserélték a csillagok háborúja egyik félelmetes szereplőjének képére. Az enciklopédia üzemeltetői azonban ezen elmarasztaló vélemények ellenére is sikerként könyvelik el az elmúlt öt évet, főképp alapozván ezt többek között arra, hogy pár hónapja az elismert brit Nature tudományos magazin összevetette a nyílt tartalmú lexikont a nagy múltú Britannicával, melynek eredményeként a szekértők megállapították, hogy a Wikipedia alig marad alul valamivel kihívójától.

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás