A Hszinhua hírügynökség Twitter-fiókja miatt háborognak kínai mikroblogolók

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 12. 08:40

Felháborítónak és érthetetlennek nevezték a kínai mikroblogoló közösség tagjai a tényt, hogy a Hszinhua hírügynökség Twitter-fiókot tart fenn, miközben a szolgáltatás az egyszerű kínai internetezők számára évek óta blokkolva van a kelet-ázsiai országban.

A hírügynökség twitterezéséről az egyik dél-kínai tartományi lap számolt be korábban, s a téma a cikk megjelenése után rögtön hangos elégedetlenséget váltott ki a kínai mikroblogoló közösség soraiban. A több mint 420 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon a hírre reagálók leggyakrabban feltett kérdése az: hogyan lehet, hogy a hírügynökség számára lehetővé teszik a Kínában blokkolt Twitter használatát, miközben az egyszerű átlagemberek az internetcenzúra miatt már több mint három éve, 2009 nyara nem érhetik el a nyugati mikroblogot.

"Az esetet jelenteni fogom a rendőrségen: a Hszinhua hírügynökség tagadhatatlanul megszegi a kínai internetszabályokat" - írja cinikusan az egyik felhasználó. Mások arról értekeznek, a jelek szerint nincs már messze, hogy az átlagemberek számára is újra elérhető lesz a Twitter, a Facebook és a Youtube. A szabályoknak ugyanis nincs értelmük, ha azok nem vonatkoznak mindenkire. Megint mások azt nem értik, miért hallgatott az ügyről otthon a Hszinhua.

A hírügynökség február 9-én nyitotta meg Twitter-fiókját, a legelső bejegyzése március 1-jére datálódik. Bemutatkozásában az olvasható: a hírügynökség a leghitelesebb kínai információk, valamint gyors és objektív globális hírek közvetítője. A Hszinhuának jelenleg több mint 6 200 követője van, s az elmúlt kilenc hónapban 3 000 bejegyzést tett. Rendhagyó módon élőben tweetelt például a Kínai Kommunista Párt november eleji kongresszusának nyitásáról és zárásáról.

A hírrel kapcsolatos cikkében a kommunista párt szócsövének is tartott Zsenmin Zsipao kínai nyelvű internetes oldalán kedden azt írta: többször feltették a kérdést a Hszinhua hírügynökség vezetésének, hogy azok hogyan érik el a Twittert. Válaszként rendre ugyanaz érkezett: a kérdést továbbítják az érintett vezetők felé, a szóvivő válasza később várható. A Hszinhua hírügynökség egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50