Milliós adatszivárgási károk Magyarországon

forrás: Prím Online, 2012. december 5. 11:18

Lezárult a Compliance Data Systems Kft., az ITBN 2012 konferencián bejelentett online felmérése a hazai adatszivárgás elleni védelem magyarországi helyzetéről. A több szektorból érkező válaszok objektív képet adnak a hazai IT biztonsági állapotról, amelynek elemzésekor látható, hogy a hazai vállalatok informatikai biztonsága egyelőre nem tud megfelelő választ adni a felmerülő biztonsági kihívásokra, illetve a cégek döntő többsége még felbecsülni sem tudja, hogy mekkora kár éri a vállalatot egy ilyen incidens alkalmával.

Az adatszivárgás elleni védelem témában eddig csak külföldi adatokon alapuló kutatások álltak rendelkezésre, amelyek nem ültethetőek át teljes egészében a hazai környezetre. A mostani nem reprezentatív felmérés célja, hogy a magyarországi viszonyokról kapjunk egy objektív képet, amelynek segítségével feltérképezhetjük az IT biztonsági piac jelenlegi állapotát, az uralkodó trendeket, illetve megtaláljuk azokat a gyenge pontokat, ahol a biztonság megerősítésére lehet szükség a vállalatok adatkezelési szabályrendszerében.



Kulcs-megállapítások:
·    A válaszolók legnagyobb része bár ismeri az adatvédelmi technológiákat, azokat a gyakorlatban csak kis mértékben alkalmazzák, csak minden ötödik-tizedik cég használ merevlemez titkosítást, email titkosítást, portvédelmet vagy adatszivárgást megelőző szoftvert, harmaduk semmilyen védelemmel nem rendelkezik.
·    A bizalmas adatok felmérése, osztályozása a vállalatok felénél történik meg, de többnyire ott sem megfelelően kontrollált módon.
·    Minden második cégnél használnak a dolgozók személyes tulajdonú eszközt a munkavégzéshez, amelyek védelme esetleges.
·    Az adatszivárgási esetekről a cégek kétharmada nem értesül, a bekövetkezett károk nagyságát 80%-uk felbecsülni sem tudja.
·    Az adatvédelmi törvényben megfogalmazott követelményeket a cégek felénél ismerik, megfelelő szervezeti és szabályozási környezet azonban még ennél is kevesebb esetben létezik.
 

Kulcsszavak: security adatvédelem CDSYS

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59