NMHH: Korszerűbben, jobb minőségben televíziózhatnak a rászorulók

Indul a Digitális Átállás Tesztprogram szerelési szakasza

forrás Prim Online, 2012. augusztus 1. 14:00

Augusztus elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megkezdi a szociálisan leginkább rászorulók televíziókészülékeinek átállítását a hagyományos analógról a jobb minőségű digitális adás vételére Sopronban és a Barcsi kistérség településein. A Digitális Átállás Tesztprogram kapcsán félezret meghaladó számú háztartásban igényeltek szociális támogatást a hatóságtól. A beszerelési munkálatok várhatóan októberben érnek véget.

Az évek óta súlyos munkanélküliséggel küzdő Barcsi kistérségben a tesztprogram keretein belül 417 szociálisan rászoruló részesül az állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális adás vételére. Ötvenen a támogatás formájaként valamely szolgáltató kedvezményes, a tesztprogram keretében kialakított havidíjas műsorcsomagját választották, náluk a kiválasztott szolgáltató köti be a digitális vételhez szükséges eszközöket szintén az elkövetkező hetekben.

Sopronban kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt, azt összesen 89-en igényelték, közülük 81-en kérték az átalakító berendezés (dekóder, set-top-box) beszerelését az NMHH-tól, 8-an pedig valamely szolgáltatóval kötnek szerződést.

A Digitális Átállás Tesztprogram során a két régióban összesen 506 rászoruló jut a korszerű televíziózást biztosító digitális adás vételéhez.

A tesztprogram első lépéseként az NMHH a szociálisan leginkább rászorulók adatait gyűjtötte össze a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és a települési önkormányzatok jegyzőitől.
Az adatbázis alapján májusban a hatóság felmérői a teszthelyszíneken összesen 4255 szociálisan rászorult személy háztartását keresték fel, akiktől összesen 506 igény érkezett a hatósághoz. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény és az uniós szabályozás értelmében az analóg földfelszíni televíziós sugárzást legkésőbb 2014. december 31-ig országszerte le kell kapcsolni, és át kell állni a digitális műsorszórásra. Az NMHH azért indította el idén tavasszal a Digitális Átállás Tesztprogramot Sopronban és a Barcsi kistérségben, hogy két egymástól gyökeresen eltérő adottságokkal rendelkező régióban szerezzen tapasztalatokat a digitális átállás támogatási folyamatáról, és az országos digitális átállásra felkészülve gyakorlatban modellezze az állami szerepvállalás megvalósítását.


Petres István, az NMHH pécsi hatósági irodájának vezetője a tájékoztatón kiemelte, hogy az előkészületek során jelentős könnyebbség volt a soproni és a barcsi önkormányzattal való hatékony együttműködés. Hozzátette: az országos digitális átállás esetében is a partnerség lehet a siker kulcsa.


A hatóság a jövő héten kezdi a vevőkészülékek átállítását az 506 háztartásban. A szerelésről az NMHH levélben már tájékoztatta az érintetteket. A beszerelés időpontjáról az érintettek az alábbi zöldszámon egyeztethetnek: 06 80/205-228

A hatóság szerelői névvel, azonosító számmal ellátott hivatalos fényképes igazolvánnyal, megbízó levéllel rendelkeznek és munkájuk során „Digitális Átállás Tesztprogram” felirattal ellátott pólót viselnek. Az NMHH arra kér mindenkit csak a hivatalos azonosítókat felmutató embereket engedje be az otthonába. A visszaélések elkerülése végett a hatóság együttműködik a helyi rendőrkapitányságokkal is.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Egy napra az anyukák vették át a vezető szerepet a Yettelnél

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 13:55

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 4. 12:14

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55