Egyre fiatalabbak használják szülői felügyelet nélkül az internetet Lengyelországban

MTI Sajtóadatbank, 2012. február 13. 09:04

Egyre fiatalabbak használják szülői felügyelet nélkül az internetet Lengyelországban, egy év alatt 20 százalékkal nőtt a gyermekek jelenléte a neten, és 40 százalékkal többen látogatnak erotikus honlapokat - derül ki a lengyel internetezők szokásainak legújabb felméréseiből.

    Az internetkutató társaság (PBI) és a Gemius online kutatóintézet felmérése szerint a 38 milliós országban 1,3 millió gyermek naponta internetezik. A 7-14 éves korosztálynak több mint fele tartozik ebbe a csoportba, csaknem 80 százalékuk hetente többször használja a világhálót. Ugrásszerűen nőtt a felnőtt tartalmak iránti érdeklődés is, mert 2011-ben már csaknem egymillió gyereket vonzottak.

    A világháló veszélyeit felmérő alapítvány, a Kid Protect kutatói kimutatták, hogy a lengyel gyermekek csaknem 80 százalékának volt része negatív élményben az interneten. Több mint felük egyebek közt zsarolás vagy kibertámadás áldozatául esett, de nagy részük nem értesítette erről sem a szüleit, sem más ismerős felnőttet.

    A bántalmazott gyermekeket és családtagjaikat támogató alapítvány (Dzieci Niczyje) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy már a legkisebbek is gyakran látogatják a világhálót. A becslések szerint az óvodások (4-6 évesek) harmada hetente legalább egyszer csaknem egy órát internetezik.

    A gyermekek aktív résztvevői a virtuális világnak, hiszen már a tíz éven aluliak is gyakran saját okostelefonnal vagy számítógéppel rendelkeznek. Ezért fontos a megfelelő felvilágosítás - figyelmeztettek a kutatók.  Mint hozzáfűzték: a gyermekek is számítanak szüleik támogatására. Ennek ellenére a megkérdezett gyerekek több mint fele nem emlékezett arra, hogy bármikor is a felnőtt családtagokkal közösen internetezett volna.

    A felmérések szerint csaknem minden szülő tisztában van a világhálón ólálkodó veszélyekkel, de harmaduk sosem világosította fel gyermekét a biztonságos internethasználat szabályairól. A 3-14 éves korosztály szülei közül csak minden harmadik használ szűrőprogramokat a felnőtt tartalmak letiltásához.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36