Egyedülálló piactér a nyílt forráskódú portálkeretrendszerek világában

forrás Prim Online, 2011. szeptember 27. 10:45

A portálrendszerek körében egyedülálló, az App Store-hoz hasonló nyilvános piactér jön létre a Liferay vezető nyílt forráskódú portálkeretrendszerhez. Így a vállalatok egy-egy alkalmazáshoz a fejlesztési költség töredékéért juthatnak hozzá, míg a fejlesztők világszerte értékesíthetik informatikai ötleteiket. A Liferay bejelentésének magyar vonatkozása is van.

A Liferay egy nyílt forráskódú, Java nyelven írt portálkeretrendszer, melynek fejlesztése 2000-ben kezdődött, és üzleti verzióját mára olyan szervezetek és nagyvállalatok használják, mint az Allianz, a Cisco Systems, az ENSZ, a Francia Védelmi Minisztérium, vagy Magyarországon a Fundamenta és a Mavir. Közösségi verziója az egyetlen olyan ingyenes portálkeretrendszer, mely mögött egy cég, a Liferay Inc. áll. A vállalat most jelentette be a Liferay legújabb, 6.1-es (egyelőre) béta verzióját, mely számos új fejlesztést tartalmaz. Az új verzióhoz az App Store-hoz hasonló nyilvános piactér elindulása is kapcsolódik, mely szintén újdonságnak számít a portálrendszerek körében.
 „Ezzel a Liferay a portálról a platform szintre lép. Mindez a rendszert használó ügyfelek számára azért érdekes, mert akár speciális modulokat is rövid idő alatt olcsón be tudnak szerezni. Gondoljunk csak bele, hogy például egy CRM-rendszer fejlesztése milyen nagy költséggel és időbefektetéssel jár egy-egy vállalat számára, a Liferay piacterén azonban – köszönhetően annak, hogy több cég számára is elérhetővé válik – ennek töredékéért lehet majd néhány kattintással megvásárolni és telepíteni” – mondta el Gábriel Ákos, a Liferay Hungary ügyvezetője.

1000 különböző konfiguráción tesztelik

A piactér a Liferay 35 ezer fős fejlesztői közössége számára is új anyagi lehetőségeket nyit. Az ingyenes célalkalmazások mellett a Liferay Marketplace-en a néhány dolláros vagy az egészen összetett - és ennek megfelelően költségesebb - programjaikat is elérhetővé tehetik. Ezért például a hazai képviselet több partnere is készül fejlesztésekkel.
 A piactérre kerülő alkalmazásokat a fejlesztő kérésére több mint 1000 konfiguráción automatikusan, továbbá egy 100 fős szakembergárda segítségével is tesztelik, így a Certified alkalmazások esetében garantált a teljes megbízhatóság.

Magyar social equity alkalmazás

A Liferay 6.1 újdonságai közé tartozik még, hogy a dokumentummenedzsment-rendszerekkel kiterjedtebb integrációt tesz lehetővé, ezen felül jobban skálázható. A frissítéseket a korábbi service pack (szolgáltatási csomag) helyett kisebb, fix pack (fix csomag) rendszerben nyújtják, mely esetében a rendszergazda a portál kezelőfelületén, leírások alapján dönthet arról, hogy mely újításokat telepíti.
Ugyancsak magyar vonatkozású hír, hogy a Liferay Hungary szakemberei kezdték meg a fejlesztését az ún. social equity alkalmazásnak, mely a Facebookról jól ismert „lájkoláson” túlmutató, pontozásos rendszerrel rendkívül kifinomultan vizsgálja a közösségi aktivitást.

További információ:
www.liferay.com
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38