Tovább javul a digitális földfelszíni televízió vételi lehetősége

forrás Prim Online, 2011. szeptember 27. 09:41

2011. szeptember 30-ától a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségeinek és minőségének további javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak mindhárom digitális földfelszíni televíziós multiplex vonatkozásában. A javítások eredményeképpen jelentősen kibővülnek a digitális földfelszíni televíziós kínálat – így a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák – vételi lehetőségei.

Az MTVA-val kötött új műsorterjesztési szerződés alapján az Antenna Hungária Zrt. 2011. szeptember 30-án közszolgálati multiplexet alakít ki a DVB-T hálózat A jelű multiplexén. A Duna és a Duna 2 programok az eddigi C multiplex helyett az A multiplexre kerülnek át, ezáltal a Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió műsorai októbertől közös multiplexen találhatók meg. Mostantól az összes közszolgálati műsor egy frekvenciáról érhető el, így nem fordulhat elő, hogy csak az egyik vagy a másik köztelevízió műsora látható.

A Duna programja hagyományos felbontásban lesz látható, ugyanakkor a Duna II Autonómiát felváltó Duna 2 nagyfelbontásra (HD) vált. A változás miatt előfordulhat, hogy egyes kábeltévé hálózatokban a két csatorna programhelye felcserélődik, azaz ahol eddig a Duna volt, ott a Duna 2, ahol eddig a Duna II Autonómia volt, ott a Duna műsora lesz. Ez kábeltévé szolgáltatótól, készülék-beállítástól függően nézőnként eltérő lehet. A Magyar Rádió műsorai eddig csak tesztjelleggel voltak elérhetőek a MinDig TV kínálatában, mostantól állandó szerződéses alapon lesznek jelen a digitális földfelszíni platformon. A közszolgálati multiplex megvalósítása érdekében számos program az A multiplexről a C multiplexre költözik: TV2, RTL Klub, euronews, HírTV, ATV, SportKlub, Info Channel és a NeoFM.

Az új szerződés lehetővé teszi az MTVA számára statisztikus multiplexálás bevezetését az A multiplex csatornáit illetően, ez hozzájárul a képminőség további javulásához, miközben a felszabaduló sávszélességet fel lehet használni a vételi lehetőségek javítására. A DVB-T vételi lehetőségeinek és minőségének, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatások rugalmasságának javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak (GI – „Guard Interval” a korábbi 1/8-ról 1/4-re változik) mindhárom DVB-T multiplex vonatkozásában. A változtatást követően a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségei tovább javulnak, egyes helyeken, ahol korábban kizárólag tetőantennás vétellel lehetett venni a digitális földfelszíni televíziós adásokat, most előfordulhat, hogy kültéri, ablak mellé helyezett antenna, vagy szobaantenna is elegendő lehet a stabil vételhez. A leglátványosabb javulás a vételi viszonyokban az Alföldön és a Kisalföldön várható.

Négy régióban - Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár - sor kerül az A és B multiplexek frekvenciáinak felcserélésére. Ezekben a körzetekben a közszolgálati csatornák a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetők, mely szintén a könnyebb vételt teszi lehetővé. Budapest körzetében az A multiplex effektív kisugárzott teljesítménye 100 kW-ra emelkedik, így mostantól olyan helyen is érdemes megkísérelni a régióban a vételt, ahol ez eddig nem volt lehetséges.

A Hatósági Szerződés módosítása lehetővé tette az AH számára, hogy a B multiplexet az eddigi DVB-H (mobiltévés) sugárzás helyett DVB-T szolgáltatásokra használja. 2011. szeptember 28-án a DVB-H sugárzás megszűnik és a MinDig TV Extra Családi csomagja lesz elérhető a B multiplexen.

Kiket érintenek a technikai változtatások?

Elsődlegesen azokat a nézőket, akik tető- vagy szobaantennával, esetenként kábeltévé hálózaton keresztül a MinDig TV szolgáltatás részeként a közszolgálati műsorokat nézik. Ezek közül mindenképpen érinti a Duna és Duna 2 nézőit az ország egész területén, továbbá a budapesti, karancsi, salgótarjáni, békéscsabai és vasvári adók vételkörzetében élő m1, m2 és kereskedelmi csatornák nézőit, emellett - tévékészüléktől és vevődekódertől függően - máshol élő m1 és m2 nézőket is érinthet. Nem érinti az m1 analóg földfelszíni műsorterjesztését, valamint a Dunát és Duna 2-t műholdvevővel nézőket sem. Utóbbiak esetében folyamatban van a műholdváltás, ami független a mostani - földfelszíni – műsorterjesztési változásoktól. Nem érinti továbbá a műholdas és kábeltévé előfizetőket, náluk a műsorterjesztő szolgáltató végzi el a szükséges beállításokat.

Mi a teendő?

A vevődekóder vagy a tévékészülék használati utasítása, vagy a képernyőn megjelenő tájékozató felirat előírása szerint kell eljárni. A sokféle készüléktípus miatt minden esetben eltérő lehet a teendő. A legfontosabb, hogy a változtatás csak a szeptember 30-i, délelőtti leállást követően végezhető el. Sok készülék automatikusan elvégzi az újrahangolást, más készülékek csak felkínálják ezt a lehetőséget, a készülékek egy részénél viszont manuálisan kell majd elindítani az automatikus újrahangolást. Minden olyan esetben, ahol a vevőkészülék a változtatásokat követően nem rendeltetésszerűen működik, érdemes a „Gyári beállítások visszaállítása”, majd a „Készülék behangolása” lépéseket elvégezni.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36