Az informatika felhasználóinak forradalmára kell felkészülni

forrás Prim Online, 2011. május 5. 12:31

Az információs technológiák kora után az informatika felhasználóinak forradalmára kell felkészülni” – állapította meg egyebek között dr. Réger József, a világ harmadik informatikai szolgáltatója és negyedik legnagyobb számítástechnikai gyártó-fejlesztő vállalata, a Fujitsu Technology Solutions magyar származású technológiai vezérigazgató-helyettese az IDC és a Fujitsu mai, „Ugrás a jövőbe” című közös konferenciáján tartott előadásában.

„A felhasználók már nem elsősorban a technológiát, hanem az arra épülő szolgáltatásokat igénylik, amelyeket az elektromos áramhoz hasonló természetességgel és egyszerűséggel kívánnak igénybe venni” – folytatta. „Mindez új szolgáltatási ágakat teremt, amihez az informatikának tovább kell egyszerűsödnie és szabványosodnia. A Fujitsu ebben a folyamatban – az elmúlt 75 év sikereihez hasonlóan – úttörő szerepet kíván vállalni”.

Dr. Réger József beszámolt arról, hogy a Fujitsu a következő korszakra készülve élenjáró kutatásokat végez az informatika szabványosítása és további egyszerűsítése területén. Az egyes vállalatok informatikai rendszereinek karakterét a jövőben ugyanis jobbára nem a különböző megoldások, hanem a szabványok kombinációja teszi testre szabottá. A Fujitsu fejlesztéseinél a tömeges gyártásra alkalmas, jól skálázható, biztonságos és energiatakarékos adatközponti eszközök, tároló rendszerek, szerverek, PC-k megalkotására, illetve azokra optimalizált szoftverek kidolgozására összpontosít, valamint újszerű, a felhő alapú számítástechnikára épülő szolgáltatási modelleket hoz létre. A Fujitsu az új elvárásoknak úgy felel meg, hogy évente dollármilliárdos nagyságrendben biztosít forrást K+F-re, ezen belül pedig kiemelten a felhőalapú számítástechnikai eszközök és megoldások fejlesztésre.

Satoru Hayashi, a Fujitsu Technology Solutions igazgatótanácsának alelnöke a konferencián ismertette azt a 75 éves kutatói folyamatot, amely a Fujitsut a műszaki innováció élvonalába emelte, és kifejtette a világ egyetlen japán gyökerű globális informatikai nagyvállalatának alapértékeit. Ezek között az első helyen szerepel a szakadatlan törekvés az innovációra és a kreativitásra, amit a Fujitsu fejlődése motorjának, DNS-ének tekint.

A Fujitsu a konferencián a jövő informatikájának azokat a már megvalósított – adatközponti, biztonsági és kliensoldali – technológiai eszközeit mutatta be, amelyekre az új korszak nagyvállalati alkalmazásait építeni lehet. Az új megoldásokkal a nagyvállalatok, valamint a dinamikusan növekvő középvállalatok a tanácskozáson részt vett több mint másfélszáz informatikai vezetője ismerkedett. A Fujitsu Technology Solutions vezetői mellett az IDC, a Symantec, a Microsoft, a NetApp, az Intel, a BV OP, valamint az önkormányzati terület vezető szakemberei adtak áttekintést a vállalati informatika legújabb eredményeiről, továbbá a jövőbeni fejlődését alakító innovációkról.

Poros Gábor, a Fujitsu Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy a vállalat 2010. évi eredményei szerint a magyar piac sikeresnek értékeli a cég felhő alapú infrastruktúra szállítóként való újrapozícionálását. Elsősorban a magyar nagy- és középvállalatok megrendeléseinek köszönhetően tavaly összességében 12 százalékkal növekedett a kft. értékesítési árbevétele. A számítástechnikai eszközök folyamatos árcsökkenése ellenére is 100 százalékkal növekedett az Intel alapú szerverek eladása, a tároló rendszerek értékesítése több mint 80 százalékkal haladta meg a 2009-es év értékét, míg a PC eladásokból származó bevétel is 50 százalékkal volt több, mint egy évvel azelőtt. Sikeres volt a magyar vállalat rendkívül rugalmas kereskedelmi modellje is, amely a felhőszolgáltatók számára megkönnyítette a virtualizált, felhőre optimalizált Fujitsu eszközök hozzáférhetőségét.

A délutáni szekcióüléseken egyebek között a számítástechnikai felhőalkalmazások új lehetőségeit, az azokra optimalizált eszközöket és a már megvalósult felhő projektek tapasztalatait, az informatika új igénybevételi módjait, valamint az IT infrastruktúra jövőjére való felkészülés kérdéseit vitatják meg a Fujitsu legnagyobb ügyfelei és szakmai partnerei.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50