Reklámmentes cikkek - a tartalomért az olvasók Readability-szolgáltatáson keresztül fizetnek

Vértes Judit, 2011. február 2. 22:46

Miközben a papírújságok szinte robbanásszerű átalakulás keretében teremtik meg új webes, tablettes hordozóikat (miként azt mai híreink is - egy Rupert Murdoch iPad napilapjáról, egy pedig az online újságos standról - mutatják), azon közben ott az a kérdés, hogy ki fizeti a révészt, vagyis mi a tartalom-előállítás forrása. Erre a kérdésre kísérel meg válaszolni a Readability új mikro-fizetési modellje, amelynek segítségével lehetővé válik a reklámmentes tartalom, úgy, hogy közben a szerkesztőknek és újságíróknak sem kopik fel az álluk.

A DVR azzal, hogy lehetővé tette a reklámok átugrását, és az egyéni ütemezést, felforgatta a televízió világát. Most egy új Webszolgáltatás ugyanezt teszi az online hirdetések világában. 

Egy sor olyan eszköz van, amely lehetővé teszi az online cikkek olvasását, ott és akkor, amikor csak akarják, gyakran mellőzve a szerkesztők gondosan elrendezett reklámjait. Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás, a Readability, lecsupaszítja a cikket és a képeket a minimumra egyetlen klikkeléssel. De most vissza akar valamit adni a szerkesztőknek.

A cég egy olyan szolgáltatást vezetne be, mely havonta 5$-ba kerül, és melynek 70%-át a Readability szétosztaná a legtöbbet olvasott hírek és blogok készítői között.

„Nem az volt a célunk, hogy blokkoljuk a hirdetéseket” – mondta Richard Ziade, az új és a korábbi Readability kreátora – "hanem azon dolgoztunk, hogyan lehetne jobbá tenni az online tartalmak olvasását, úgy, hogy közben a tartalomért felelős szerkesztőket és weboldalkészítőket is eltartsa a tartalom".

A Readabilityt, mely nemcsak a felhasználókat, de a hardver és szoftver készítőket is vonzotta, az Apple beépítette a Safari böngészőjébe, az Amazon pedig a Kindle olvasójába. Ezenkívül több mobil alkalmazás is használja.

Miközben az eredeti Readability alkalmazás ingyenes marad, Richard Ziade bízik abban, hogy az új mikrofizetési modellt sikerül megvalósítani. Valószínűleg senki sem tiltakozna az ellen, ha 45 centet kellene fizetni egy cikk elolvasásáért, csak senki nem akar időtpazarolni egy ilyen minimális összegű tranzakció lebonyolítására. Nem azért nem fizetnek az emberek az online információkért, mert nem akarnak fizetni érte, hanem mert a fizetést nem egyszerű megvalósítani. Egy olyan szolgáltatás, mint a Readability, megoldhatja ezt a problémát.

Mindig lesznek olyanok, akik megveszik az újságot akkor is, ha a hírek ingyen is olvashatók a Weben, hogy támogassák a kiadót. Éppígy bízik benne a Readability vezetése, hogy a fizetős szolgáltatásból támogatni tudják a tartalomszolgáltatókat. A cég vezetője elmondta, ehhez nem szükséges szerződést kötni a szolgáltatókkal, valamilyen formában – adomány vagy más juttatás – mindenképpen eljuttatnák a tartalom készítőihez az általuk nyújtott szolgáltatásból befolyt összeg egy részét. 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

Ezek az idei kulcstémák a webes és marketing stratégiák terén

Mások mellett Balogh Levente, a Szentkirályi ásványvíz alapítója, Wolf Gábor kisvállalati marketing szakértő, Sárospataki Albert, a Billingo vezérigazgatója és Huszár Viktor, a Teqball társalapítója is előadást tart az idei Maximum Web és Marketing Konferencián, ahol a résztvevő vállalkozók elsősorban a sikeres cégvezetés és online működés megvalósításához gyűjthetnek hasznos tudást a leghitelesebb példaképektől.

2024. május 14. 14:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36