Érzékelhető növekedés a magyarországi információbiztonsági auditok számában

forrás Prim Online, 2011. január 21. 10:04

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2011 januárjában már hetedik alkalommal mérte fel a magyarországi „ISO27001” információbiztonság rendszer tanúsítások helyzetét. A tanúsítással rendelkező cégek/szervezetek száma 17 %-kal növekedett az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest – jelentette be Gasparetz András az Egyesület elnöke a szervezet XLIV. Információvédelem menedzselése címmel megrendezett szakmai fórumán.

Az Egyesület idén már hetedik alkalommal kérte meg a Magyarországon „ISO27001” – korábban BS7799 - tanúsítást végző szervezeteket, hogy nyilatkozzanak a sikeresen lezárt auditok számáról. A 13 magyar auditor cég – amely gyakorlatilag lefedi a teljes magyar piacot – adataiból kiderül, hogy 161 (2009 januárjában 138) sikeres auditon átesett magyarországi cég van, ami 17 %-os növekedést jelent egy év alatt. A növekedés mögött egy jelentős háttérmozgás áll, ugyanis az előző évben 89 szervezet mondta vissza vagy vitte át tanúsítását. Fény derült arra is, hogy a tanúsítók közül a piacvezető továbbra is az SGS Hungária Kft. 30%-os piaci részesedésével. A második helyen a DNV áll 18 %-kal, míg a „bronzérmes” 12 %-kal Vincotte, amely így leszorította a dobogóról az előző évi harmadikat, a CERTOP-ot.

 

A 2011-es tervekkel kapcsolatban nagy szórással, de óvatos optimizmussal nyilatkoztak a megkérdezettek, s úgy becsülik, hogy 2011-ben folytatódhat a tanúsítások számának növekedése, mivel egyre több szervezet ismeri fel az információvédelmi menedzsment rendszerek bevezetésének a szükségszerűségét. 

 

A fórumon Gasparetz András kitért arra is, hogy bizonyos statisztikák szerint Magyarország nemzetközi viszonylatban is őrzi előkelő pozícióját (a www.iso27001certifications.com oldal szerint), hiszen a világviszonylatban elfoglalt 10. helyével továbbra is olyan országokat előz meg, mint például Franciaország, Norvégia, Svédország, Olaszország vagy Ausztrália. Sajnos az említett statisztika forrása egyre nagyobb eltérést mutat a Hétpecsét Egyesület saját felmérése és a Nemzetközi Szabványosítási Testület (ISO) hivatalos adataival, emiatt a jövőben az Egyesület inkább fog támaszkodni az ISO és a saját adataira, mert nagyon jól látszik, hogy a tanúsító testületek nem jelentik le következetesen tanúsítási eseményeiket az idézett nemzetközi fórumnak.



 

Kulcsszavak: security

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte legfrissebb CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. 

2024. május 11. 10:22

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36