Hogyan tehetjük biztonságossá az online vásárlást és szerződéskötést?

forrás Prim Online, 2010. május 1. 11:18

Tudta, hogy minden egyes online vásárlás, vagy ingyenes szolgáltatásra, esetleg kedvezményekre jogosító regisztráció elfogadása egyben szerződéskötést is jelent, és akkor fogadjuk el a szerződési feltételeket, amikor sebtében bepipáljuk a feltételek elfogadása mezőt? Mivel a szerződési feltételek általában csak az adott weboldalon találhatók meg, amit többnyire a szerződés feltételeinek meghatározója üzemeltet, ez számos félreértés forrása lehet a későbbiekben. Mivel jelenleg sem az online szolgáltatók, sem a felhasználók nem tudják bizonyító erejű okirattal igazolni az online szerződéskötés pillanatában fennálló szerződési feltételeket, a Noreg sürgeti a helyzet tisztázását, és a problémára megoldási javaslatot is tesz.

„Alapvető változást az hozna ezen a területen, ha az online szolgáltatók ellenőrzésére létrejönne egy független szervezet – mint például a pénzintézetekre vonatkozóan a PSZÁF –, amelynek bejelentési kötelezettséggel tartozna minden e-kereskedelmet folytató vállalat. Ebben az esetben a felügyeleti szervnek kellene megküldeni a mindenkori érvényben lévő szerződési feltételeket, és vitás helyzet esetén az itt archivált szerződés lehetne az irányadó. Egy ilyen szerv felállítása és működtetése azonban jelentős költséggel jár, így nem valószínű, hogy a közeljövőben erre sor kerülhet – addig is az elektronikus aláírás és az időpecsét használatát javasoljuk, amely meg tudná oldani ezt a problémát. Az érvényben lévő magyar törvények szerint ugyanis az elektronikus dokumentum létrejöttének időpontját és tartalmának változatlanságát bizonyítani lehet egy elektronikus dátummal, ún. időpecséttel, és egy személyi azonosításra is alkalmas elektronikus aláírással” – mondta Dr. Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója.

„A felhasználók biztonságának érdekében szükséges, hogy az elfogadott szerződést mindkét fél megkapja, és eredeti állapotában megőrizze. Egyes szolgáltatók már elküldik e-mailen a felhasználók részére az elfogadott szerződési feltételeket, de önmagában ez sem jelent megoldást a problémára, mivel az e-mail köztudottan egyszerűen manipulálható, ezért a későbbiekben nem használható a bizonyítás alapjául” – mondta Dr. Kőrös Zsolt.

„A technológia fejlődése jelentős kihívások elé állítja a jogi szabályozási hátteret is, új területek jelennek meg, amelyekkel kapcsolatban számos tisztázandó kérdés merül fel. A kérdéskör középpontjában az áll: lehet-e szabályozni az internetet, ha igen, kell-e szabályoznunk, illetve hogy ezt önszabályozási vagy állami szabályozási folyamatok keretében szükséges megtenni? Állami szabályozásra mindenképpen szükség van, lásd a kiskorúak megóvását biztosító intézkedéseket, de arra is van példa, hogy a szakma összefogásával egy mindenki által elfogadott és betartott megállapodás születik, ahogy ez a domain nevek estében is történt. Az elektronikus térben kötött kereskedelem jóval gyorsabban lezajlik, mint a hagyományos módon kötött üzletek, ezért igényel külön szabályozást is” – mondta dr. Novák Tamás ügyvéd. „A távollevők között létrejött szerződéskötés esetében a jelenlegi helyzetben 'nincs jobb, mint az elektronikus aláírás' - ami annyit tesz, hogy jelenleg ez a legjobb megoldás, amely a felek közti szerződéskötéskor kölcsönösen elfogadott feltételeket egyértelműen bizonyítja” – tette hozzá Novák.

Hogyan lehetne biztonságos az online szerződéskötés?

Egy kizárólag a felhasználó által elektronikusan aláírt és lepecsételt online szerződés még önmagában nem bizonyító erejű a későbbiekben, hiszen azt a szerződést akár maga az ügyfél is elkészíthette.

Ehelyett a szolgáltatást nyújtó félnek kellene a saját elektronikus aláírásával ellátott formában is letölthetővé tenni a szerződést. A kérdés azonban ezzel még koránt sincs megoldva, hiszen azt is igazolni kell, hogy a szerződési feltételek elfogadásának pillanatában éppen ez volt az érvényes szerződés verzió. Ezért szintén a szolgáltatónak kellene rátennie egy időpecsétet a szerződésre és úgy átadni az ügyfélnek, ezzel elismerve azt, hogy a letöltés pillanatában az volt az érvényes változat.

Mi a teendõ, ha változás áll be a szerzõdési feltételekben?

Amennyiben bármilyen változás áll be a szerzõdés feltételeiben – tehát a szolgáltató megváltoztatja azt –, a felhasználók tájékoztatása is kiemelt szerephez jut. Az elektronikus hírközlésrõl szóló törvény kimondja, hogy bármiféle változásról az ügyfelet saját e-mail címén, telefonon, vagy postai úton kell értesíteni, illetve a szolgáltatónak két országos napilapban kell közzétennie a változtatásokat. Ha az ügyfél a megváltozott feltételek mellett nem tart igényt tovább a szolgáltatásra, lehetõséget kell biztosítani a szolgáltatás lemondására. Amennyiben az ügyfél továbbra is igénybe kívánja venni a szolgáltatást, a szolgáltatónak rögzítenie kell, hogy az ügyfél elfogadta a megváltozott feltételeket, amit szintén egy elektronikus tanúsítvánnyal és idõpecséttel ellátott dokumentum elküldésével tehet meg.

Milyen elektronikus aláíró megoldást érdemes választani?

Mindenképpen olyan megoldásra van szükség, ami az e-hitelesítéshez szükséges összes funkciót biztosítja: elektronikus aláírást, aláírás ellenõrzést, idõpecsét kérést és ellenõrzést, visszavonási állapot lekérdezést és ellenõrzést, tanúsítvány és intelligens kulcshordozó eszközök kezelését. A kiválasztás során szem elõtt kell tartani azt is, hogy az aláíró rendszer kompatibilis legyen minden más, a hazai szabványoknak megfelelõ, ún. „MELASZ-Ready 2.0” aláíró alkalmazással, ezáltal az alkalmazások egymás hitelesített dokumentumait értelmezni és kezelni is képesek. A MELASZ (Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség) jogosult arra, hogy a hazai elektronikus aláírási alkalmazásokat tanúsítsa a „MELASZ-Ready 2.0” minõsítéssel, amellyel azt bizonyítják, hogy a különbözõ alkalmazások megfelelnek az egységes hazai szabványrendszernek.

A Noreg elektronikus aláíró megoldásáról

Az Noreg saját fejlesztésû, Noreg eSign Toolkit megoldása minden e-hitelesítéshez szükséges funkciót teljes körûen ellát, bármilyen dokumentum elektronikus aláírására és az elektronikusan aláírt állományok ellenõrzésére is használható. A program alkalmas más szállítók által szabványosan (XAdES/MELASZ) aláírt állományok ellenõrzésére és kibontására. A Noreg eSign Toolkit 2.2.1 elektronikus aláírási alkalmazása az elsõk között felelt meg a MELASZ Ready 2.0 megfelelési és interoperabilitási tesztjein.
 

Kulcsszavak: Noreg e-commerce

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59