A közösségi hálók rendszere az internetes bűnözők új játszótere

forrás Prim Online, 2010. február 19. 07:53

A Cisco 2009-es évről kiadott éves biztonsági jelentése rávilágít a közösségi média – különösen a közösségi hálózatok – és a hálózatbiztonság összefüggéseire, továbbá arra, hogy a cyberbűnözők előtt megnyíló lehetőségek sokkal inkább a felhasználóktól, mintsem a technológiától függnek. Az éves biztonsági jelentés kitér a számítófelhők, a spamek és az egyéb nemzetközi cyberbűnözői tevékenységek legfőbb tendenciáira.

A közösségi média 2009-ben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül. Egyetlen év alatt csak a Facebook a háromszorosára, azaz 350 millióra növelte aktív felhasználóinak számát. A közösségi hálók térnyerése várhatóan 2010-ben is tovább folytatódik, mivel egyre több szervezet ismeri fel a bennük rejlő óriási üzleti lehetőségeket. A közösségi hálózatok nagyon gyorsan az internetes bűnözők valóságos játszóterévé váltak, mivel az ilyen oldalak tagjai túlzott bizalmat helyeznek a közösség többi tagjába, és gyakran nem teszik meg azokat a minimálisan szükséges óvintézkedéseket sem, amelyekkel megelőzhető lenne a rosszindulatú programok és a számítógépvírusok terjedése.

A Cisco éves biztonsági jelentése további részletekkel szolgál arról, hogy milyen veszélyt jelent a hálózatbiztonságra, ha a kisebb jelentőségű fenyegetések, a nem megfelelő felhasználói viselkedés és az elavult biztonsági szoftverek egyszerre jelennek meg egyazon hálózatban.

A Cisco 2009-es éves biztonsági jelentésének főbb megállapításai:

  • Kéretlen levelek: Az internetes bűnözők legfontosabb vadászterülete várhatóan a közösségi hálók lesznek. Ennek ellenére még mindig a kéretlen levelek jelentik a leggyakoribb módszert arra, hogy a gyanútlan felhasználókat rávegyék a rosszindulatú programok letöltésére és például hamis gyógyszerkészítmények megvásárlására. A jelentés becslése szerint a kéretlen levelek száma 2010-ben mintegy 30-40 százalékkal fogja meghaladni a 2009-es szintet. A Cisco saját SensorBase adatai azonban azt mutatják, hogy míg az Egyesült Államok és más gazdaságilag fejlett országok (például az Európai Unión belül) elkezdték felszámolni a területükön működő kéretlenlevél-küldő hálózatokat, a fejlődő országok (így például India és Vietnam) a szélessávú internet térnyerésével egyre komolyabb spamforrássá léptek elő. Ez olyannyira igaz, hogy 2009-ben már nem az Egyesült Államok volt a kéretlen levelek legfőbb forrása, hanem Brazília.
  • Számítófelhők: Míg tíz évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a vállalatok az üzletileg érzékeny adatokat a vállalati tűzfal védőszárnyán kívül is tárolják, a számítófelhők és a hosztolt alkalmazások megjelenésével ez mára egyre inkább megszokottá vált. Sok felhasználó annyira bízik az új technológiában, hogy a minimálisan elvárható elővigyázatosságot mellőzve arról sem tájékozódik, hogy kire bízza az érzékeny adatok hosztolását, és hogy az adatok mennyire vannak ott biztonságban. Az éves biztonsági jelentés azt javasolja, hogy a szervezetek a központi szolgáltatás megrendelése előtt kérjenek részletes tájékoztatást a szolgáltatótól az adatvédelem érdekében tett intézkedésekről.
  • A Cisco internetes bűnözéssel kapcsolatos beruházásmegtérülési mátrix (Cybercrime Return on Investment – CROI): Az idei éves biztonsági jelentésben mutatkozik be először a Cisco CROI mátrix, amelyet a Boston Consulting Group közismert „növekedési/részesedési mátrixa” alapján állítottak össze. A CROI mátrix azt elemzi, hogy a 2010-es évben várhatóan milyen típusú bűnözési formák lesznek a „nyertesek” és a „vesztesek” között. A mátrix szerint a széles körben elterjedt Zeus banki trójai program, valamint a hasonlóan busás nyereséggel kecsegtető és könnyen útjukra indítható webes támadások jelentős sikerre számíthatnak 2010-ben. A hamis biztonsági szoftverek (scareware), a kémprogramok (spyware), a kattintásos csalás (click fraud), valamint az előlegfizetési csalás (advance-fee fraud) és a kéretlen levelekben hirdetett gyógyszerek (pharma spam) továbbra is az internetes bűnözők fontos bevételi forrásai maradnak. A „majd meglátjuk” kategóriába tartozó pénzcsinálási lehetőségek között találhatók a Koobface féreghez hasonló, közösségi hálózatokat támadó kártevők, amelyek még csak most kezdik éreztetni hatásukat.
  • Cisco Global ARMS Race Index: Az internetes bűnözőknek áldozatul esett erőforrások globális nyomonkövetésére a Cisco létrehozta a Global Adversary Resource Market Share (ARMS) Race Index mutatót. Idővel ez az érték pontosabb képet ad majd arról, hogy a bűnözői körök milyen mértékben veszélyeztetik a vállalati és egyéni számítógépes rendszereket. 2009-ben a mutató 7,2-es értéken állt, ami azt jelenti, hogy a személyi számítógépek mintegy 5-10 százalékát tudták a bűnözők az ellenőrzésük alá vonni.


A 2009-es „Cisco Cybercrime Showcase”díj

Az idén első alkalommal kiosztott elismeréssel a Cisco azoknak a biztonsági szakembereknek a munkáját ismeri el, akik tartják a frontot az internetes bűnözéssel szemben. A díjjal egyben olyan támadásokra is fel kívánták hívni a figyelmet, amelyek 2009-ben jelentős problémákat okoztak az internethasználók körében:

  • A legvakmerőbb bűnözői hadművelet: Zeus. Ez a trójai célzott adathalászat és érintőleges letöltések révén rosszindulatú programot helyez el a felhasználó számítógépén. A Zeus azonban nemcsak bejelentkezési adatokat és jelszavakat, hanem sok online banki hitelesítőadatot is eltulajdonít a megfertőzött számítógépről. Az eszközkészletekkel az internetes bűnözők a Zeus olyan változatait hozhatják létre, amelyek észlelése a vírusvédelmi programok számára komoly problémát jelent. 2009-ben a Zeus botnetek világszerte közel 4 millió számítógépet fertőztek meg.
  • Az internetes bűnözés elleni „reménysugár”: a Conficker munkacsoport. Az internetbiztonsági közösség tagjaiból és az ágazat szakembereiből álló csoport azzal szerzett hírnevet magának, hogy sikerült jelentősen mérsékelni a Conficker nevű hálózati féreg hatását, amelynek globális támadását 2009. április 1-jére jósolták.
  • A legfigyelemreméltóbb bűnözői innováció: Koobface. Ez a féreg először 2008-ban jelent meg a Facebookon, majd 2009-ben újjászületve pusztított a Twitteren. A Koobface arra veszi rá a felhasználókat, hogy egy látszólagos YouTube videóra mutató hivatkozásra kattintva elindítsák a féregprogramot. Ennek a rosszindulatú programnak a különböző változataival több mint 3 millió számítógép fertőződött már meg.
Kulcsszavak: Cisco security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55