Alkatrészhiány miatt drágulhatnak a számítógépek az idén

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 14. 09:20

Hat évig tartó folyamatos csökkenés után az idén áremelkedés indulhat a személyi számítógépek piacán, mert a gazdasági válság miatt alkatrészhiány keletkezett.

Az alkatrészgyártók elhalasztották a tervezett beruházásokat és visszafogták a termelést, így hiány alakult ki, ami a beszerzési árak növekedéséhez vezet. Ez önmagában is gond a gyártóknak, a jelenlegi piaci körülmények között pedig különösen nagy dilemma, mert az iparágat az olcsó, kisebb teljesítményű netbook gépek népszerűsége tartja lendületben, ezért kétséges, hogy a növekvő terheket érvényesíthetik-e a fogyasztói árakban.

 A The Financial Times összeállítása szerint igen súlyos a helyzet a készülékek gyártási költségének 10 százalékát kitevő adattároló eszközök területén; a D-RAM típusú memóriachipek ára 23 százalékkal drágult az utóbbi egy hónapban. Nem ígérnek semmi jót az előrejelzések sem: a lapos képernyők 20 százalékkal drágulhatnak az idén, és felmehet a merevlemez- és az optikai meghajtók ára is - írta a londoni gazdasági lap a Gartner informatikai piackutató cég adataira hivatkozva.
 

Kulcsszavak: PC trend

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59