Fejlesztések EU-támogatással a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 20. 09:42

Elektronikus és digitális szolgáltatásait fejleszti, valamint olvasásnépszerűsítő programokat indít a következő több mint másfél évben csaknem 96 millió forintos uniós támogatással a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).

Mint azt Sóron László főigazgató-helyettes a projekt szerdai nyitórendezvényén elmondta, a Tudásdepó-Expressz pályázaton elnyert támogatás felhasználásával egységes integrált katalógust fejlesztenek ki, amely lehetővé teszi, hogy akár mobilról vagy otthoni számítógépről kereshessen az olvasó, méghozzá a nap 24 órájában.

Középiskolásoknak, felsőoktatási intézményekben tanulóknak speciális könyvtárhasználati fogalakozásokat szerveznek, bemutatják például, hogy miként kereshetnek a Corvina-katalógusban vagy az MTI Sajtóadatbankjában. A szombaton nyitva tartó tagkönyvtárakban
családi napokat tartanak, olvasásnépszerűsítő kampányokat indítanak 2010-ben és 2011-ben a magyar kultúra napjához kapcsolódva Klikkelj az olvasásra  szlogennel, és nyári programsorozatot is szerveznek napközis táborokban a főváros támogatásával.

Speciális terv készül a veszélyeztetett - kallódó - fiatalok beilleszkedésének segítésére: a könyvtár megújuló, interaktívvá váló honlapján külön tematikus alportált fejlesztenek számukra, és a könyvtári informálódásukat segítő mentori szolgálatot is szerveznek.

A zeneoktatás és a zenei műveltség terjesztését, az interkulturális párbeszédet zenei alportál segíti majd - tette hozzá Sóron László.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára rámutatott, hogy a magyar könyvtár hatalmas lépést tett, szinte egy egész évszázadot ugrott át a XIX. századi
körülményekből a XXI. századiakba. Ez az egész kulturális intézményrendszerben egyedülálló - hangsúlyozta.

Megjegyezte: azt szokták mondani, hogy a tudás hatalom, a mostani információ-túltermelésben azonban akkor "hatalom" - esély - a tudás, ha az információ jól szegmentálva azokhoz érkezik, akik hasznosítani tudják.

Hozzátette: a különféle pályázatok közül a Tudásdepó-Expresszhez elkülönített mintegy 2 milliárd forintot jóformán az utolsó forintig elvitték a sikeres pályázók.

Ikvai-Szabó Imre, Budapest főpolgármester-helyettese azt fűzte hozzá, hogy ez fejlesztés a főváros - 90 százalékban szolgáltatás alapú - gazdaságának GDP-termelő képességét is növelni fogja.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár informatikai és szolgáltatásfejlesztési programja, amelyhez a vissza nem térítendő támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett Tudásdepó-Expressz pályázaton nyerte el az intézmény, 2009. szeptember 1-jén indult el és egészen 2011. június 30-ig tart.

Kulcsszavak: könyvtár EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG új kampánya megtanít arra, hogyan nevelhetjük a hírfolyamaink algoritmusait

Az LG Electronics (LG) elindította Optimism your feed nevű globális kampányát. Az akció elsődleges célja, hogy pozitív és inspiráló tartalmak közzétételére ösztönözze a felhasználókat, és ezáltal egy optimistább hangulatot teremtsen a közösségimédia-platformokon. 

2024. május 31. 18:34

Újabb díjat nyertek a Zyxel tűzfalmegoldásai

A valós felhasználói tapasztalatokon alapuló kutatás kiemeli a Zyxel Networks termékeinek felhasználóbarát kezelhetőségét, megbízhatóságát és funkcionalitását, amelyek kis- és középvállalati áron nyújtanak nagyvállalati teljesítményt. 

2024. május 31. 16:57

Díjazták a hazai informatikai versenyeken legjobb eredményt elért diákokat

Három jelentős informatikai diákverseny díjátadóját tartották meg 2024. május 23-án az ELTE Informatikai Karán, köztük Magyarország legtöbb diákot elérő, online zajló informatikai versenyén, az e-hód-on legjobban szereplő gyerekeket is jutalmazták. A résztvevők számos meglepetésprogramon vehettek részt, ahol többek között az okosházak modellezésével és a mesterséges intelligencia használatával is megismerkedhettek. Valamennyi díjátadón a közelmúltban elhunyt Dr. Zsakó Lászlóra, a hazai informatikai diákverseny-rendszer egyik megalkotójára emlékeztek meg a jelenlévők.

2024. május 31. 15:13

Nagy teljesítményű, ultragyors gaming monitor

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája –  büszkén mutatja be az AOC GAMING 27G2ZN3/BK modellt, egy olyan élvonalbeli monitort, amely az esport-szintű teljesítményt példa nélküli megfizethetőséggel ötvözi. 

2024. május 31. 11:40

Növeli európai termelési kapacitását a Schneider Electric

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat kedden megnyitotta okosgyárát Dunavecsén. A 28.000 négyzetméteres épületben ötszázan dolgoznak majd.

2024. május 30. 19:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52