Továbbra sem terjed elég gyorsan a Blu-ray technológia

Milkovits Gábor, 2009. június 24. 06:55

A Harris Interactive piackutató legfrissebb adatai szerint még mindig mindössze az amerikaiak 7 százalékának van Blu-ray lejátszója, holott a HD TV televíziók aránya megközelíti az 50 százalékot.

Az arány még alacsonyabbnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy abba a bizonyos 7 százalékba beletartoznak a Blu-ray optikai meghajtóval felszerelt Sony PlayStation 3 játékkonzolok is. A lanyha fogyasztói érdeklődést a piackutató szerint számos tényező együttesen okozza. Az első helyen a magas ár van: a megkérdezettek két ötöde akkor váltana DVD-ről Blu-ray-re, ha olcsóbbak lennének a lejátszók. Ludas persze a gazdasági válság is, de az újabb technológiák kínálta konkurencia legalább ilyen fontos. Milton Ellis, a Harris alelnöke szerint a kábeles és műholdas HD tv csatornák, valamint a szélessávú internet egyre fontosabb szerepet játszanak a háztartásokban, az ezekről rögzített vagy letöltött HD mozgóképes tartalmak pedig tárolhatók és lejátszhatók merevlemezes felvevőn, media center PC-n, vagy éppen flash drive használatával. Ez utóbbin ráadásul ugyanúgy bárhová magunkkal lehet vinni a filmeket, mint optikai lemezen, viszont a lejátszáshoz nincs szükség drága Blu-ray lejátszóra vagy meghajtóra, sok HD tv pedig már rendelkezik USB porttal.

A technológia rendkívül gyorsan változó világában persze nem könnyű látni a jövőt, de talán nem véletlen, hogy filmstúdiók és lemezkiadók tartalmaik flashmemória-kártyán történő forgalmazásával kísérleteznek, és persze a követlen letöltések egyre inkább átveszik a főszerepet az optikai lemezes termékektől. Vagyis ha a piackutató meglátásai valóra válnak, úgy az egykor a rivális HD DVD-t legyőző Blu-ray hamarabb letűnhet a színről, mint azt bárki is feltételezte volna.

Kulcsszavak: Blu-ray DVD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05