A Google egyre erősebb riválisa a Facebook

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 27. 10:12

A Facebook és más internetes közösségi oldalak egyre inkább kihívást jelentenek az internetes keresések tekintetében a Google számára - ismerte el a Google egyik illetékese. Az ok: amikor az emberek mindennapi kérdésekben, személyes döntésekben keresnek tanácsot, akkor a Google nem mindig elég bizalmas, illetve megbízható.

Amikor például valaki egy vendéglőt vagy gyermekfelületet keres, akkor a közösségi internetes hálózatok sokkal hitelesebbnek tűnnek, lévén nem csak egyszerű linkeket adnak, hanem a felhasználók kedvükre mazsolázhatnak ismerősink, barátaik ajánlatai közül. Éppen ezért a Google találati eredményei kedvezőtlenebb helyzetbe kerülhetnek olyan internetes közösségi hálózati rendszerekével szemben, mint például a Facebook - nyilatkozta Ken Tokusei, a Google termékmenedzsere a Yahoo-nak.

"Mi még nem jutottunk el arra a pontra, hogy találataink úgy legyenek felsorolva, mintha egy ismerőstől származnának" - magyarázta Tokusei.

A jelenleg messze legnépszerűbb kereső mostanában kezdte el felkínálni annak lehetőségét a felhasználóknak, hogy saját maguk értékeljék a találatokat, illetve törölhessék a nem a keresett témához kapcsolódókat. Egyelőre azonban még sok a munka rendszer kidolgozásával - tette hozzá Tokusei.

Ahogy az internet felhasználók egyre tapasztaltabbá és hozzáértőbbé válnak, úgy várják el egyre jobban, hogy kereséseikre szakszerűbb találatokat kapjanak. Éppen ezért számíthat nagy népszerűségre a nemrég beindított kereső, a WolframAlpha, amely átfésüli az internetet, elemzi az adatokat, és specifikus válaszokat ad a kérdésekre. A Google is próbálkozik hasonlóval bizonyos keresések kapcsán: például a Sony részvényekre vonatkozó keresésnél a jelenlegi árfolyamokról konkrét, számszerűsített találatokat is felhoz, ugyanakkor a további kutatáshoz megadott link itt is szerepel.

"A találatok terén kiemelkedően fontos számunkra is, milyen típusú információt keres a felhasználó, de azért mi továbbra is változatlanul felkínáljuk annak lehetőségét, hogy tovább olvashasson az adott témában és ez stratégiánk a jövőben sem változik majd" - hangsúlyozta Tokusei a Google tokiói központjában tartott, keresőkkel kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Kulcsszavak: Facebook Google

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jövőálló Akadémia: A Samsung elindította az építkezést

Zajlanak a Samsung által elindított Jövőálló Akadémia kampuszának digitális munkálatai a Minecraft felületén. A program versenyre, játékra, kedvenc gamer influenszereikkel közös gondolkodásra hívja az Alfa és a Z generáció*  tagjait. 

2024. június 7. 19:25

A HTEC támogatásával indul a Budapest Data+ML Fórum

A globális digitális mérnöki szolgáltatásokat nyújtó HTEC aranyfokozatú támogatóként vesz részt a Budapest Data+ML Fórum konferencián (június 10-12.). Ez a szponzoráció kifejezi a vállalat elkötelezettségét az innovatív technológiák mellett, különös tekintettel a mesterséges intelligenciát (AI) és a Data Science-t illetően. Az HTEC nyitott arra, hogy tovább építse stratégiai kapcsolatait a helyi vállalkozásokkal és véleményvezérekkel. 

2024. június 7. 17:34

K&H: 5 aranyszabály a telefonos csalók kiszűrésére

Elszaporodtak a banki ügyfelek jóhiszeműségét kihasználó csalások. Az e-mailben történő adathalász támadások mellett egyre gyakoribbak a csaló telefonhívások. Ezek közös jellemzője, hogy pszichológiai nyomásgyakorlással próbálják az áldozatokat rábírni arra, hogy kiadják banki adataikat, amelyek birtokában aztán szabaddá válik az út a pénzükhöz is.

2024. június 7. 15:42

Zsibvásárról a Vaterára: így lehet sikeres bizniszt építeni a régiségekre egy online piactéren

Fillérekért megvásárolt zsibvásáros kincsekből jól menő online vállalkozást felépíteni nem lehetetlen, ezt igazolja a Sandi Antik története is. A Vatera a régiségekkel foglalkozó házaspár tapasztalatait gyűjtötte össze, hogy segítse a bolhapiacozókat az online értékesítésben. A siker érdekében érdemes jól tájékozódni, hiszen az egyes korszakok, művészeti stílusok és fémjelzések mellett akár még az időjárás is fontos szerepet játszhat az eladások alakulásában.

2024. június 7. 13:20

3+1 tévhit: ezek a légkondicionálókkal kapcsolatos legnagyobb mítoszok

Gyakorlatilag beköszöntött a nyár, így egyre többen nyúlnak a légkondicionáló távirányítójához, hogy kellemessé tegyék otthonuk hőmérsékletét. A klímák megfelelő, egészségünk és pénztárcánk szempontjából is optimális használatát azonban még mindig számos tévhit gátolja – az LG most összegyűjtötte és meg is cáfolja a legnépszerűbb városi legendákat.

2024. június 7. 11:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47