Adathalászok az MKB-nál

forrás Prim Online, 2009. április 16. 18:45

"Jelenleg még ismeretlen csalók elektronikus levelet küldtek az MKB Bank nevében, mely révén egy hamis, az MKB Bank honlapra hasonlító oldalon az ügyfelek NetBANKár internet banking azonosítóit próbálták megszerezni. Az illetéktelenek nem a banki honlapot/internetes rendszert támadták meg, hanem közvetlenül az ügyfelektől próbáltak azonosítókat megszerezni. Aki nem reagált a levélre, azaz a csatolt linken nem adta meg a csalárd levelekben kért azonosítókat, az az ügyfél nincs kitéve a veszélynek!" - olvasható egy április 15-ei keltezésű közleményben az MKB honlapján.

A VirusBuster víruslaborjának munkatársai is kaptak az adathalász üzenetből, amely láthatólag gépi fordítással készült. Az alábbi mintapéldány tárgya "Indisponibilitate ideiglenes" volt, szövege pedig a következőképpen hangzott (a csali link helyét dőlt betűvel jelölte a VirusBuster):

Tisztelt Ügyfelünk,

Mi jelenleg optimalizálja a műszaki platformot
a MKB Bank online szolgáltatás. Az adathalász
támadás a MKB Bank tömeges megszakítja a működését
az internet, az elektronikus banki visszaigazolással.

Kérjük, látogasson el a megerősítő e-mailt.

Visszaigazolás Electronica Directa
Hozzáférés MKB Bank Zrt


Elnézést kérünk az okozott kényelmetlenséget okoztak.
Köszönjük a megértést,

Csapat MKB Bank Zrt

Közleményében az MKB hangsúlyozza: egyetlen bank sem kér telefonon vagy e-mailben bizalmas, személyes, illetve azonosító adatokat. A pénzintézet arra inti ügyfeleit, hogy ha ilyen jellegű megkeresést kapnak, azt feltétlenül utasítsák vissza, s töröljék az üzenetet. Ugyancsak hasznos tanács: sose próbáljunk meg banki internetes oldalra e-mailben kapott linkre kattintva belépni, s azonosító adatainkat kizárólag a bank bejelentkező oldalára írjuk be. Az MKB azt is javasolja ügyfeleinek: biztonságuk fokozása érdekében vegyék igénybe a pénzintézet SMS hitelesítő szolgáltatását. És persze az eset megint megerősíti, milyen fontos, hogy jogtiszta, naprakészen frissített szoftverrel, illetve vírus-adatbázissal dolgozzunk - olvasható a VirusBuster hírlevelében.

Kulcsszavak: MKB VirusBuster security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

Megjelent a NEXT 3D konferencia programja

Megjelent a NEXT 3D additív gyártás és digitalizálás konferencia programja. Nem kevesebb, mint 15 hazai mérnök és vezető szakember fogja megosztani 3D technológiai sikereit és tapasztalatait a résztvevőkkel. A konferenciaprogram alapján a NEXT 3D látogatói felbecsülhetetlen értékű tudással bővíthetik 3D nyomtatási és 3D szkennelési ismereteiket.

2024. május 14. 16:29

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36