Érintőképernyő vakoknak?

Milkovits Gábor, 2009. április 1. 07:05

Finn tudósok olyan eljárást dolgoztak ki, amelynek segítségével érintőképernyőkön rezgések formájában megjeleníthetők a vakok számára a Braille írásjelek virtuális változatai.

A Tamperei Egyetem kutatói a Nokia 770 Internet Tablet készüléket használták a kísérlethez. A Braille írásban köztudottan kiemelkedő pontok különféle kombinációi alkotják a betűket, amelyeket ujjaikkal kitapintva olvasnak el a vak emberek. Mindez az érintőképernyőre átültetve úgy néz ki, hogy a kiemelkedő pontokat egy-egy intenzív rezgés, míg hiányukat ismétlődő lágyabb impulzusok adják ki. A látó olvasók valószínűleg egy kissé szkeptikusan fogadják az elképzelést, a megoldást azonban már tesztelték élesben vakokkal: egy karakter kiolvasása némi gyakorlás után a kísérleti személyeknek átlagosan 1,25 másodpercig tartott.

A kísérletek egyelőre csak kezdeti fázisban vannak, a következő cél teljes szavak, majd mondatok megjelenítése lesz az érintőképernyőn Braille írással. A gyakorlati alkalmazás bevezetése nyilvánvalóan hosszabb időt vesz majd igénybe, azonban a fejlesztők remélik, hogy sikerül egy olyan szoftvert kifejleszteniük, amely automatikusan Braille nyelvre fordítja az érintőképernyős telefonokon megjelenő szöveges információt.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magas felbontás és fejlett csatlakoztathatóság otthoni és irodai használatra

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 18:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17