Menedzselt nyomtatási szolgáltatásokkal a recesszió ellen

Kovács Attila, 2009. március 17. 10:03

A HP állítja: mivel a vállalatok árbevételük 3 százalékát nyomtatásra fordítják, a recesszió idején sokszorosan fontos lehet áttérni a mérhető megtérülést nyújtó menedzselt nyomtatási szolgáltatásokra (MPS-re). A Gartner ezzel kapcsolatosan nemrég megjelent piaci elemzésének eredményét hozzák bizonyítékul: az MPS általános „rezsiköltségből” potenciális megtakarítási forrássá alakítja a nyomtatást és a digitális képalkotást, ráadásul a környezet megóvásához is hozzájárul.

Különös figyelemmel a kkv-k igényeire, három menedzselt nyomtatási szolgáltatást kínál a HP. Ezek:

  • a HP Pay for Print teljesen automatizálja a kellékanyagok utánrendelését. A HP hálózati nyomtatásfelügyeleti szoftvere automatikusan érzékeli, ha fogy a tinta/festékpor és azonnal új patront/kazettát rendel. Így értékes munkaidő szabadul fel, mérséklődik a pazarlás, csökken a készlet.
  • a  HP Channel Led Pay per Use helyi partnereket von be a szolgáltatásba. A partnerek gyorsan ki tudnak szállni a helyszínre, ugyanakkor biztosítják a HP-val fenntartott közvetlen kapcsolat előnyeit.
  • a HP intelligens nyomtatási szolgáltatásainál a HP havidíjért átveszi a teljes képalkotási és nyomtatási környezet üzemeltetését. A HP állítja: akár 40%-kal is csökkenthetők így a nyomtatási költségek. A korábbi üzemeltetőket át lehet csoportosítani az alaptevékenységhez tartozó üzleti feladatok végzésére.


Elemzők az MPS-ben rejlő előnyökről


Az IDC független elemzőinek kutatása szerint a menedzselt nyomtatási környezetre átálló vállalatok akár 40%-os költségmegtakarításra is számíthatnak – az alacsonyabb, kiszámítható és átlátható havi költségeknek köszönhetően. Ed Crowley, a Photizo Group alapítója és piaci elemzésekért felelős elnöke szerint az MPS lehet az általános gazdasági visszaesés ellenére növekvő ágazatok egyike.
„A menedzselt nyomtatási szolgáltatások forgalma 2012-re eléri a 26,7 milliárd dollárt, és ez a szegmens teszi majd ki a teljes képalkotási piac 35 százalékát."
Nemrég megjelent elemzői jelentésében a Gartner és Quocirca is hasonló következtetésre jutott. Ez a két cég a költségek és a környezetterhelés csökkentését nevezte meg az MPS stratégiák terjedésének fő mozgató rugójaként.

Henry Blum, a HP MPS marketing menedzsere szerint a trend az EMEA régió egészében érezhető, ahol az ügyfelek nyomtatási és digitális képalkotási környezetük ésszerűsítésével igyekeznek csökkenteni költségeiket, javítani produktivitásukat és bizonyítani környezetvédelmi elkötelezettségüket. Ez a törekvés a cégek kiterjedtebb, globális IT-szabványosítási stratégiájának részeként jelenik meg. Kiemelte: a HP 28 és 48% közötti költségmegtakarítást ér el az MPS szolgáltatások bevezetésével. Ugyanakkor a beruházási költségek csökkentése mellett a HP MPS programja 2-6 százalékkal növeli a bruttó hasznot.

Bár az MPS stratégia nyújtotta előnyök és potenciális költségmegtakarítás mindenképpen vonzó lehetőség, Blum úgy véli, hogy ezek gyakorlati érvényesülése teljes egészében a megvalósítás színvonalától függ. Bár az MPS projektet jellemzően pénzügyi szempontok motiválják, sok cég nem alkalmaz módszereket a nyomtatási szintek vagy a képalkotással kapcsolatos nyomtatási tevékenység mérésére. A vezetőség gyakran nem tudja, hány eszközből áll a géppark és vajon optimális-e a kihasználtság. Ezen kívül a felhasználók hozzá nem értése és a berendezéshibák miatt a támogatószemélyzetre nehezedő teher is jelentős költségtétel vállalati szinten – egyes becslések szerint a helpdeskhez befutó hívások negyede nyomtatási vonatkozású – jelenti ki Blum.

A jól megvalósított MPS stratégia potenciális előnyei közé tartozik a nyomtatási eszközök kisebb energiafogyasztásából, a pazarlás megszüntetéséből és a kevesebb kellékanyag felhasználásából eredő kisebb környezetterhelés, az IT környezet konszolidálása/egyszerűsítése, a dolgozói elégedettség és a produktivitás javulása, valamint a fokozott biztonság és a pontosabb megfelelés.

A HP MPS kínálata többféle szolgáltatási szintet, támogatási, karbantartási, fizetési és finanszírozási opciót tartalmaz. A HP globális részesedése ezen a piacon jelenleg 30-40% között van. 2008-ban a HP több mint ezer európai vállalatnak nyújtott MPS támogatást. Néhány példa: Swissport (Svájc), Endesa (Spanyolország), Lancashire County Council (Egyesült Királyság), VNG (Hollandia) és Logica (Egyesült Királyság), KBC Services (Magyarország), SAP (Németország, Magyarország).

Kulcsszavak: HP printer

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59